Sari direct la conținut

Avionul Boeing 737 implicat în incidentul grav de la Dakar a zburat pentru Tarom până în primăvara lui 2022

HotNews.ro
Avionul Boeing implicat in accidentul de la Dakar, Foto: STRINGER / AFP / Profimedia
Avionul Boeing implicat in accidentul de la Dakar, Foto: STRINGER / AFP / Profimedia

Avionul Boeing 737-300 care a depășit violent pista la decolarea de pe Aeroportul Internaţional Blaise Diagne din Dakar, Senegal, accident soldat cu 11 răniți, dintre care 4 în stare gravă, a aparținut companiei aeriene Tarom până în 2022, arată datele site-ului de specialitate Airfleets.net.

În fotografii distribuite de autoritățile locale pe avion se poate vedea clar numărul de înregistrare al aeronavei: 6V-AJE. Potrivit Airfleets.net, aeronava Boeing a fost înregistrată în decembrie anul trecut cu indicativul respectiv de către TransAir Senegal, o companie aeriană regională din țara africană.

Înainte de aceasta, aeronava a fost înregistrată cu numărul YR-BGD, făcând parte din flota Tarom între 1994 și 2022. De altfel, în fotografiile făcute miercuri noapte și joi dimineață încă se poate vedea logoul Tarom pe cârma aeronavei care a depășit pista la Dakar, chiar dacă noul proprietar al aeronavei a vopsit steagul Senegalului lângă numărul de înregistrare.

Aviatia Magazine arăta în aprilie 2022 că Tarom a postat pe site-ul său un anunț de vânzare a celor patru avioane Boeing 737, seria 300, pe care le avea în flotă. Aparatele au fost retrase din serviciul comercial și erau stocate pe Aeroportul Otopeni.

În ordinea numerelor de înmatriculare, au fost puse în vânzare aeronavele:

  • B737-300 înmatriculat YR-BGA, data fabricației 01/09/1993 la un preț de pornire de 860.000 dolari;
  • B737-300 înmatriculat YR-BGB, data fabricației 13/09/1993 la un preț de pornire de 860.000 dolari;
  • B737-300 înmariculat YR-BGD, data fabricației 13/10/1994 la un preț de pornire de 1.270.000 dolari;
  • B737-300 înmatriculat YR-BGE, data fabricației 03/11/1994 la un preț de pornire de 1.370.000 dolari;

Boardingpass.ro nota două luni mai târziu că Tarom a reușit să vândă în iunie cele 4 aeronave Boeing 737, seria 300. Un membru al Consiliului de Administrație al Tarom a declarat la momentul respectiv într-o intervenție televizată că avioanele au fost vândute pentru suma de 5,1 milioane de euro și că pentru ele au existat 60 de oferte.

Tarom nu a oferit însă detalii privind cumpărătorul sau cumpărătorii aeronavelor. Cele 4 aeronave au fost cumpărate de compania aeriană a României la începutul anilor 1990, când Tarom a trecut printr-un proces de modernizare a flotei sale.

Potrivit Boardingpass.com, toate cele 4 aeronave au fost retrase din serviciul activ între 2020 și 2021, dar avionul YR-BGD, tocmai cel implicat în accidentul din Senegal, a fost reactivat în primăvara lui 2022, înainte să fie vândut, și efectua curse regulate pentru Tarom la momentul respectiv.

Într-un articol separat din februarie anul trecut, Boardingpass.ro dezvăluia că aeronava YR-BGD a fost cumpărată de TransAir Senegal și că a efectuat ultima cursă pentru Tarom pe 21 august 2022, pe ruta București-Paris.

Ce se știe despre accidentul în care a fost implicat avionul Boeing 737 la Dakar

Autoritățile locale au anunțat într-un comunicat de presă că avionul care avea 78 de pasageri la bord a depăşit violent pista în timpul decolării de pe Aeroportul Internaţional Blaise Diagne din capitala Dakar și că 11 persoane au fost rănite, dintre care 4 se află în stare gravă.

Conducerea aeroportului Blaise Diagne a anunţat că a fost deschisă o anchetă pentru a stabili cauzele accidentului. „Redeschiderea aeroportului este aşteptată în următoarele ore”, a adăugat conducerea aeroportului.

Într-o înregistrare video postată pe reţelele sociale miercuri noaptea, fuselajul Boeing-ului aparţinând companiei aeriene senegaleze TransAir pare să fie grav avariat, un lucru ce poate fi observat și în fotografiile apărute joi dimineața.

Accidentul a avut loc după ce mai devreme în cursul zilei de miercuri un avion Boeing a fost nevoit să aterizeze la Istanbul fără roţile din faţă, după ce trenul de aterizare nu s-a deschis. Tot miercuri, un Boeing 787-900 aparţinând companiei aeriene Air France a fost nevoit să se devieze ruta şi să aterizeze de urgenţă la Iqaliuit, în nordul îndepărtat al Canadei, după ce a fost detectat un miros de ars în cabină.

Joi, o altă aeronavă Boeing a fost implicată într-un incident în timpul aterizării în Antalya, toate zborurile ce urmau să aterizeze pe aeroportul Alanya-Gazipasa fiind redirecționate spre alte aeroporturi din apropiere.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro