România, printre țările care cer Hamas să accepte planul de pace în Gaza. Declarație comună a liderilor din 17 state
Liderii din 17 state, printre care se află și președintele României, Klaus Iohannis, au semnat o declarație comună prin care solicită Hamas să accepte planul de pace în Gaza prezentat pe 31 mai de către președintele american Joe Biden.
Declarația comună este semnată de șefi de stat și de guvern din România, Statele Unite, Argentina, Austria, Brazilia, Bulgaria, Canada, Columbia, Danemarca, Franţa, Germania, Marea Britanie, Polonia, Portugalia, Serbia, Spania și Thailanda.
Soluția a două state, menționată în declarație
„În calitate de lideri ai unor ţări profund îngrijorate de situaţia ostaticilor deţinuţi de Hamas în Gaza, printre care se numără mulţi dintre cetăţenii noştri, sprijinim pe deplin demersurile pentru un acord de încetare a focului şi de eliberare a ostaticilor, care se află acum pe masa de discuţii şi care a fost prezentat de preşedintele Biden la data de 31 mai 2024. Nu mai este timp de pierdut. Facem apel la Hamas să încheie acest acord, pe care Israelul este pregătit să îl urmeze, şi să înceapă procesul de eliberare a cetăţenilor noştri”, se spune în declarație.
În textul declarației prezentate de către Administrația Prezidențială se spune că acordul propus ar duce la o încetare imediată a focului şi la reabilitarea Gaza, alături de garanţii de securitate pentru israelieni şi palestinieni şi oportunităţi pentru o pace pe termen lung mai durabilă şi o soluţie cu două state.
„În acest moment decisiv, facem apel la liderii Israelului, precum şi la Hamas, să facă orice compromisuri finale necesare pentru a încheia acest acord şi pentru a aduce uşurare familiilor ostaticilor noştri, precum şi celor din ambele părţi ale acestui conflict teribil, inclusiv populaţiilor civile. Este timpul ca războiul să ia sfârşit, iar acest acord este punctul de plecare necesar”, se încheie declarația comună.
Ce prevede planul de pace
Pe 31 mai, președintele Joe Biden a prezentat un plan de încheiere a păcii în Gaza care prespune trei faze. Prima fază a planului prezentat de Joe Biden ar fi o încetare totală a focului, cu o retragere a trupelor israeliene din „zonele populate din Gaza” pentru o perioadă de şase săptămâni.
Încetarea luptelor ar fi însoţită de eliberarea unor ostatici israelieni răpiţi în timpul atacului Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, în special femei şi bolnavi, şi eliberarea de prizonieri palestinieni deţinuţi de Israel. Încetarea temporară a focului ar putea deveni „permanentă” dacă Hamas „îşi respectă angajamentele”, potrivit preşedintelui american.
Următoarea fază a planului ar include în special eliberarea tuturor ostaticilor rămaşi, iar armata israeliană ar trebui să se retragă complet din Fâşia Gaza. În faza a treia, va începe reconstrucţia în Fâşia Gaza – pe o perioadă de trei până la cinci ani, susţinută de Statele Unite şi de comunitatea internaţională.
A doua zi după prezentarea făcută de Biden, premierul israelian Benjamin Netanyahu a menționat că o încetare permanentă a focului trebuie precedată de „distrugerea capacităţilor militare şi guvernamentale ale Hamas, eliberarea tuturor ostaticilor şi garantarea faptului că Gaza nu va mai reprezenta o ameninţare pentru Israel”.