Sari direct la conținut

Rezultate alegeri locale 2024 Primăria Sibiu. Cine a câștigat primăria condusă cândva de Klaus Iohannis – numărătoare USR

HotNews.ro
Ștampilă de vot, alegeri 2, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Ștampilă de vot, alegeri 2, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Astrid Fodor a câștigat un nou mandat de primar al Sibiului, arată datele furnizate de USR. După numărarea voturilor în 94 de secții din 107, Astrid Fodor conduce cu 39,74% (19.546 de voturi), urmată de arhitectul Alexandru Găvozdea cu 19,40% (9.542 de voturi), scrie Turnul Sfatului.

Adrian Bibu este pe poziția trei la acest moment, cu 11,40% din voturi (5.606), urmat de candidata ADU, Ruxandra Cibu-Deaconu, cu 9,82% (4.828 de voturi). Candidatul PSD, Florian Giubega, are la acest moment 7,69% (3.782) din voturile numărate, în timp ce liderul AUR Sibiu, deputatul Sebastian Suciu, are 6,17% (3.036 de voturi).

În ceea ce privește Consiliul local Sibiu, cele mai multe voturi le-a întrunește până la acest moment FDGR (29,55%), urmat de PNL și ADU la distanță foarte mică (17,81%, respectiv 17,62%). Pe locul patru este lista candidaților PSD cu 14.05%, iar AUR întrunește 9,40%.

Fodor a fost viceprimar când Sibiul era condus de Iohannis

Astrid Fodor este la al treilea mandat întreg de primar, după ce a fost aleasă pentru prima dată la alegerile din 2016. Anterior, Fodor fusese viceprimar al orașului în mandatul de edil al lui Klaus Iohannis, dar după ce acesta a devenit președintele României, aceasta a devenit primar interimar (2014-2016).

Astrid Fodor a candidat din partea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), formațiune care a avut și cele mai multe voturi în consiliul local.

Lista candidaților la Primăria Sibiu:

  • 1. Gheorghe-Florian Giubega (PSD)
  • 2. Astrid-Cora Fodor (Forumul Democrat al Germanilor din România)
  • 3. Adrian-Cosmin Bibu (PNL)
  • 4. Sebastian-Ilie Suciu (AUR)
  • 5. Ioan-Ștefan Zară (Partidul Ecologist Român)
  • 6. Ciprian Faraon (PPUSL)
  • 7. Cristian-Mihai Marinescu (Partidul Patrioților)
  • 8. Ruxandra Cibu Deaconu (propusă de USR, susținută de Alianța Dreapta Unită (USR-PMP-Forța Dreptei)
  • 9. Lucian-Alexandru Găvozdea (candidat independent)

Rezultate alegeri locale 2024 Consiliul Județean Sibiu

În prezent, Consiliul Județean Sibiu este condus de liberala Daniela Cîmpean. Aceasta candidează pentru un al treilea mandat în fruntea CJ, în condițiile în care în urmă cu câțiva ani instituția era dominată de reprezentanții Forumului Democrat German.

Lista candidaților la șefia CJ Sibiu:

  • Daniela Cîmpean (PNL)
  • Bogdan Trif (PSD)
  • Augustin Sava (AUR)
  • Adrian Echert (ADU)
  • Paul Kuttesch (FDGR)
  • Lucian Trancă (PP)
  • Ioan Gligor (PER)
  • Dragoș Patriche (PUSL)

Câți cetățeni sunt așteptați la vot în România

Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat că numărul cetăţenilor cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral, la data de 31 mai, este de 18.978.908, fiind cu 12.297 mai mulţi faţă de ultima informare publică de la sfârşitul lunii aprilie. Numărul de alegători care au împlinit 18 ani în luna mai este de 19.696, aceştia fiind înscrişi în Registrul electoral din oficiu, de AEP, pe baza comunicării Direcţiei Generală pentru Evidenţa Persoanelor (DGEP). Totodată, au intrat în evidenţele DGEP 2.673 de alegători noi, iar din datele de la Direcţia Generale de Paşapoarte au intrat 9.998 de alegători noi.

Programul de funcționare al secțiilor de vot la alegerile locale

Alegătorii, care sunt aşteptaţi la urne pe 9 iunie pentru alegerea consilierilor locali, judeţeni, preşedinţilor de consilii judeţene, a primarilor, pot vota doar în localitatea în care au domiciliul sau reşedinţa, doar la secţia de votare la care sunt arondaţi şi doar pe teritoriul României. La alegerile locale nu se votează în străinătate. Votarea are loc în intervalul orar 7.00-22.00. La ora 22.00, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare declară votarea încheiată şi dispune închiderea localului secţiei de vot. Alegătorii care la ora 22.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să exercite dreptul de vot până la ora 23.59.

Câte secții de votare sunt în România

Autoritatea Electorală Permanentă a organizat, pe teritoriul României, 18.955 de secţii de votare la alegerile pentru Parlamentul European şi la cele pentru autorităţile administraţiei publice locale. Instituţia administrează Registrul secţiilor de votare din ţară, o bază de date centralizată privind delimitarea, numerotarea, sediile şi dotarea secţiilor de votare. Potrivit sursei citate, numerotarea secţiilor de votare din ţară este actualizată de AEP la nivelul fiecărui judeţ, respectiv al municipiului Bucureşti, începând cu localitatea reşedinţă de judeţ şi continuând cu cele din municipii, oraşe şi comune, în ordinea alfabetică a acestora.

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a anunţat, la 28 mai 2024, că la scrutinul din 9 iunie s-au înscris 207.389 de candidaţi pentru alegerile locale.

Un număr de 30 de asociaţii şi fundaţii au fost acreditate de Autoritatea Electorală Permanentă ca observatori la alegerile europarlamentare şi locale care vor avea loc pe data de 9 iunie.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro