Sari direct la conținut

REPORTAJ. „Prioritate absolută: Ordinul lui Xi Jinping pentru a combate șomajului în rândul tinerilor

HotNews.ro
Tineri chinezi pe smartphone, Foto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia
Tineri chinezi pe smartphone, Foto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

La un târg de locuri de muncă pentru tinerii absolvenți din Shanghai, recrutorii se plictisesc de moarte la standurile lor, în ploaie, în așteptarea potențialilor candidați. În ciuda ratei șomajului din China, care este la cel mai scăzut nivel, locurile de muncă oferite nu corespund adesea aspirațiilor tinerilor, potrivit AFP.

Șomajul în rândul tinerilor a devenit o problemă atât de presantă încât președintele Xi Jinping le-a spus săptămâna aceasta înalților oficiali ai Partidului Comunist Chinez (PCC) că trebuie să devină o „prioritate absolută”.

În aprilie, șomajul în rândul tinerilor a fost de 14,7%, potrivit datelor oficiale, iar în iunie, 11,8 milioane de studenți vor absolvi și vor intra pe piața muncii.

Rata șomajului a crescut la un nivel fără precedent de 21,3% până la jumătatea anului 2023, înainte ca autoritățile să înceteze să mai publice cifrele lunare. Acestea au reluat publicarea lor în decembrie, după ce au ajustat metoda de calcul.

Hotelurile și resursele umane au dominat vineri micul târg de locuri de muncă de la Shanghai, unul dintre cele câteva organizate de autoritățile locale.

„Este dificil să găsești un loc de muncă care să corespundă diplomei tale și aspirațiilor tale”, a explicat pentru AFP un student la informatică, unul dintre puținii tineri prezenți la târg.

„Mulți studenți au de fapt așteptări prea mari”, a remarcat Julia Shao, care recrutează pentru un lanț de restaurante. „Nu le place acest tip de muncă de bază. Ei preferă (…) un loc de muncă de lux”.

„Schimbare de politică în curs”

Xi Jinping a menționat în mod special absolvenții în discursul său de luni în fața Biroului Politic al PCC, menționând că „ar trebui create mai multe locuri de muncă pentru ca ei să poată pune în practică ceea ce au învățat”.

Au existat anterior „o serie de declarații ale liderilor chinezi care au subliniat urgența” acestei probleme, a declarat pentru AFP Erica Tay, șefa departamentului de cercetare macroeconomică de la Maybank.

Alături de slăbiciunea persistentă a consumului și de criza profundă din sectorul imobiliar, șomajul este văzut ca unul dintre principalele obstacole în calea reluării unei creșteri viguroase în China după pandemie.

În pofida unor declarații încă vagi, „este clar că o schimbare de politică este în curs”, consideră Harry Murphy Cruise de la Moody’s Analytics.

„Ne așteptăm ca politicile de reducere a șomajului în rândul tinerilor să fie un pilon cheie al discuțiilor” din cadrul partidului, a spus el.

Președintele chinez dorește să încurajeze tinerii „să găsească locuri de muncă sau să creeze afaceri în domenii (și) industrii cheie”, potrivit declarațiilor sale publicate luni.

Murphy Cruise se așteaptă ca guvernul să mărească ajutoarele pentru a încuraja companiile să angajeze tineri absolvenți și să promoveze stagiile de practică.

Totuși, acestea sunt doar „soluții temporare”, consideră analistul. Pe termen lung, sunt necesare „reforme mai profunde ale politicii industriale și educaționale” pentru a asigura o mai bună corespondență între competențele absolvenților și cerințele angajatorilor.

„Revizuirea așteptărilor acestora”

Potrivit lui Tay, guvernul dorește să promoveze locurile de muncă care sunt „în concordanță cu prioritățile politice majore” sau în sectoare foarte solicitate, cum ar fi modernizarea sectorului industrial și inovarea.

Pe de altă parte, oportunitățile se epuizează pentru absolvenții de sociologie, jurnalism și drept.

În apropierea unei facultăți de drept din Shanghai, studenții din ultimul an își exprimă îngrijorarea.

„De la pandemie, a fost puțin mai greu decât înainte”, observă Qian Le, în vârstă de 22 de ani, referindu-se la recentele planuri de concediere și la reducerile de salarii de la cele mai importante firme de avocatură din China.

„Chiar și cei care au deja un loc de muncă s-ar putea să nu-l poată păstra, așa că ar putea fi mai greu pentru noii veniți să se angajeze.

Qian și colega ei de clasă Wang Hui au ales să își continue studiile.

Creșterea sectorului privat din China a încetinit considerabil, în parte din cauza măsurilor împotriva giganților din domeniul tehnologiei.

Mulți tineri doresc să devină funcționari publici, o opțiune considerată mai stabilă, sau, la fel ca Wang și Qian, să obțină diplome postuniversitare.

Pentru Karl Hu, un alt student la drept, dificultatea nu constă în găsirea unui loc de muncă, ci în a avea „o carieră decentă” în ceea ce privește salariul și beneficiile.

El însuși a obținut un loc de muncă bun într-o bancă, dar avertizează că mulți studenți trebuie să își „reducă așteptările”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro