Sari direct la conținut

Serbia va cere NATO să-i permită să-și desfășoare armata și poliția în Kosovo / Sârbii kosovari au ridicat baricade și au blocat circulația pe un drum

HotNews.ro
Aleksandar Vucic, Foto: Andrej Tarfila / Shutterstock Editorial / Profimedia
Aleksandar Vucic, Foto: Andrej Tarfila / Shutterstock Editorial / Profimedia

Serbia le va cere trupelor de menţinere a păcii NATO să-i permită să desfăşoare armata şi poliţia sârbă în Kosovo, în conformitate cu prevederile unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care a pus capăt unui război acolo în 1999, a declarat sâmbătă preşedintele Aleksandar Vucic, relatează Reuters.

Vucic a declarat într-o conferință de presă la Belgrad că va face cererea într-o scrisoare către comandantul forței NATO KFOR, deși era sigur că va fi respinsă.

Remarcile lui Vucic au venit după o serie de incidente între autoritățile kosovari și sârbii care constituie majoritatea în nordul Kosovo.

Sute de sârbi kosovari au ridicat baricade pe un drum important din nordul Kosovo

Sute de sârbi kosovari au ridicat sâmbătă baricade pe un drum din nordul Kosovo, blocând traficul spre două importante puncte de trecere a frontierei cu Serbia, a anunţat poliţia, informează AFP, potrivit Agerpres.

Camioane, ambulanţe şi utilaje agricole au fost aduse pentru a bloca circulaţia, într-un context de tensiuni marcate în ultimele zile de explozii, focuri de arme şi un atac care a vizat o patrulă a poliţiei. Un poliţist kosovar a fost rănit în acest atac.

Potrivit media locale, protestatarii minorităţii sârbe din Kosovo sunt revoltaţi de arestarea unui fost poliţist etnic sârb, suspectat că a fost implicat în atacuri împotriva unor poliţişti kosovari.

Alarme au răsunat în mai multe oraşe populate majoritar de sârbi în nordul Kosovo, pentru a da semnalul de începere a protestului de sâmbătă. Manifestanţi au explicat pentru AFP că ei vor să împiedice „transferul la Priştina” a fostului poliţist arestat.

Ministrul kosovar de interne Xhelal Svecla a declarat că fostul poliţist este unul dintre cei doi suspecţi arestaţi după atacurile împotriva unor patrule de poliţie în timpul ultimelor două zile.

Noile tensiuni au izbucnit după decizia autorităţilor kosovare de a organiza pe 18 decembrie în municipalităţile cu majoritate sârbă alegeri locale, pe care principalele partide sârbe au anunţat că le vor boicota.

La scurt timp după ridicarea baricadelor, preşedinta Kosovo, Vjosa Osmani, a anunţat că a decis amânarea alegerilor locale pentru 23 aprilie.

Kosovo și Serbia au ajuns pe 24 noiembrie la un acord pentru a pune capăt unei dispute de aproape doi ani privind plăcuțele de înmatriculare auto în nordul Kosovo. Kosovo plănuia să înceapă să emită amenzi începând cu 24 noiembrie pentru aproximativ 10.000 de șoferi sârbi care continuă să folosească plăcuțe de înmatriculare auto emise de Serbia.

Kosovo a încercat în acest an să ceară minorității sale sârbe să își schimbe vechile plăcuțe de înmatriculare care datează dinainte de 1999, când Kosovo făcea încă parte din Serbia. Sârbii din partea de nord a țării s-au opus, uneori în mod violent.

Aproximativ 50.000 de etnici sârbi care trăiesc acolo refuză să recunoască autoritatea Pristinei și se consideră în continuare parte a Serbiei.

Au fost tensiuni masive la granița Kosovo-Serbia, în august Poliția din Kosovo închiseseră două puncte de trecere a frontierei în nordul instabil al țării, după ce sârbii locali au blocat mai multe drumuri și au tras înspre poliție, într-un protest față de ordinul cu plăcuțele de înmatriculare.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro