Sari direct la conținut

A doua zi a vizitei la Moscova a președintelui chinez. „Prioritatea” anunțată de Xi Jinping, care se întâlnește din nou cu Putin

HotNews.ro
Xi Jinping și Vladimir Putin, Foto: Sergei Karpukhin / AP / Profimedia
Xi Jinping și Vladimir Putin, Foto: Sergei Karpukhin / AP / Profimedia

Preşedintele chinez Xi Jinping a vorbit marţi, în a doua zi a vizitei sale în Rusia, despre „prioritatea” relaţiilor „strategice” dintre Moscova şi Beijing, două „mari puteri”, și a anunțat că l-a invitat pe Vladimir Putin să viziteze China în acest an, semn al legăturilor ce unesc cele două ţări pe fondul tensiunilor cu Occidentul, scriu AFP şi EFE.

Președintele Chinei și-a început vizita de trei zile la Moscova luni, când s-a întâlnit cu Vladimir Putin, discuțiile durând peste patru ore. Vizita vine în contextul în care Curtea Penală Internațională a emis vineri un mandat de arestare pentru Putin.

„O logică istorică”

Xi Jinping a susținut că deplasarea sa la Moscova răspunde unei „logici istorice”, pentu că Rusia și China sunt „cele mai mari puteri vecine şi parteneri strategici la toate nivelurile”.

  • „Ieri (luni), l-am invitat pe preşedintele Putin să vină în China anul acesta, într-un moment convenabil pentru el, căci China va găzdui anul acesta cel de-al treilea forum internaţional în cadrul Iniţiativei Belt and Road’ (fostul Drum al Mătăsii)”, a declarat Xi, potrivit agenţiei ruse oficiale de presă TASS.

El a făcut aceste declarații la o întâlnire cu premierul rus Mihail Mişustin, pe care l-a invitat, de asemenea, să facă o vizită în China „cât mai curând posibil”.

  • „Premierul Li Qiang va continua să acorde prioritate parteneriatului strategic global între China şi Rusia”, a susținut Xi Jinping.

„Mulțumiri sincere” și „decizii importante”

Xi a sosit la sediul guvernului rus înainte de a merge la Kremlin pentru a se întâlni din nou cu Vladimir Putin şi cu delegaţiile celor doi lideri, notează EFE. Xi şi Mişustin şi-au strâns mâna în semn de salut şi au pozat în faţa drapelelor Chinei şi Rusiei pentru fotografia de protocol.

  • „În primul rând, aş dori să vă felicit pentru realegerea dumneavoastră în funcţia de preşedinte al Republicii Populare Chineze.
  • Şi aş dori să vă mulţumesc sincer pentru marea atenţie personală pe care o acordaţi dezvoltării prieteniei şi parteneriatului dintre Rusia şi China”, a declarat premierul rus, adresându-se şefului statului chinez.

Premierul rus a subliniat, de asemenea, importanţa primei vizite externe a lui Xi în Rusia după realegerea sa în funcţie: „Acest lucru demonstrează natura specială a relaţiilor ruso-chineze, care intră într-o nouă eră”. Mişustin s-a declarat „convins” că în discuțiile dintre Putin şi Xi se va ajunge la acorduri importante între cele două ţări:

  • „Sunt planificate decizii importante privind dezvoltarea cooperării ruso-chineze pe termen mediu până în 2030.
  • Rusia este sincer interesată în consolidarea şi mai mult a asocierii noastre cuprinzătoare şi a angajamentului strategic cu China. Relaţiile noastre se află la cel mai înalt nivel din întreaga istorie de multe secole şi influenţează formarea agendei globale, în logica multipolarităţii.
  • Coordonarea activităţii noastre comune este asigurată de mecanismul reuniunilor periodice dintre şefii de guvern din Rusia şi China. Acesta este un format unic care include cinci comisii interguvernamentale şi peste 80 de subcomisii şi grupuri de lucru”, a susținut premierul rus, precizând că majoritatea membrilor guvernului rus participă la întâlnirea de marți cu Xi.

Portofoliul de investiţii al Comisiei interguvernamentale ruso-chineze pentru cooperare în domeniul investiţiilor cuprinde 79 de proiecte în valoare de peste 165 de miliarde de dolari, a adăugat premierul rus.

De asemenea, Mişustin s-a arătat încrezător că Rusia şi China vor aduce schimburile comerciale la 200 de miliarde de dolari încă din acest an, şi nu în 2024, aşa cum era planificat. Anul trecut, schimburile comerciale între cele două ţări a crescut cu aproape o treime, ajungând la aproape 190 de miliarde de dolari.

Premierul rus a mai susținut că, în pofida „situaţiei externe nefavorabile, a turbulenţelor de pe pieţele globale şi a numărului mare de sancţiuni occidentale, cooperarea comercială şi economică dintre Rusia şi China se dezvoltă cu succes”.

O nouă întâlnire cu Putin

Conflictul din Ucraina se va afla în centrul discuţiilor care urmează să înceapă marţi în jurul orei 12:00 GMT între Xi şi Putin, după întrevederea tete-a-tete „informală” de luni, când şi-au afişat bunele relaţii, adresându-se cu apelativul „prieten drag”, potrivit AFP.

În timpul acestei prime întâlniri, care a durat peste patru ore şi jumătate, Putin a susținut că este „pregătit” să discute despre planul Beijingului pentru a pune capăt conflictului, el elogiind „poziţia justă şi echilibrată (a Beijingului) în problemele internaţionale”.

Chiar dacă China încearcă să se erijeze ca mediator în Ucraina, Occidentul consideră că Beijingul sprijină prea mult Moscova pentru a fi credibil. Washingtonul acuză chiar autorităţile chineze că intenţionează să furnizeze arme Rusiei, lucru negat de acestea.

Occidentul mai consideră că Beijingul s-ar putea inspira din atacul rusesc asupra Ucrainei pentru a prelua controlul Taiwanului, notează AFP. (Sursa: Agerpres)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro