Sari direct la conținut

A doua zi de proteste ale medicilor: „O consultație în privat costă 200 – 300 de lei, iar CNAS ne decontează 35 de lei brut”

HotNews.ro
Protest la Policlinica Titan, Foto: Hotnews
Protest la Policlinica Titan, Foto: Hotnews

​Medicii de familie și medicii specialiști din ambulator au protestat, marți, pentru a doua zi consecutiv. Zeci de medici au ieșit să protesteze în fața policlinicilor Titan și Apaca din București, nemulțumiți de tarifele decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Medicii specialiști spun că CNAS urmează să le deconteze, în 2024, 35 de lei brut pentru o consultație, în timp ce, într-o clinică privată, prețul unei consultații ajunge la 200 – 300 de lei. Medicii de familie și cei de ambulator vor protesta, miercuri, pentru a treia zi consecutiv, de această dată în fața sediului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, începând cu ora 12:00.

„Vrem să consultam, nu să emigram!” și „Rușine, rușine, rușine să vă fie!”, au scandat medicii la protestele de azi.

„Un medic de spital, dacă primește 15.000 de lei, acei 15.000 de lei sunt ai lui. Noi, dacă primim 15.000 de lei lunar de la Casa de Asigurări de Sănătate, din acei 15.000, trebuie să plătim impozitele la stat și să acoperim toate cheltuielile cabinetului, iar abia apoi rămânem cu salariul, după ce tăiem toate aceste cheltuieli”, spune dr. Alina Drăghici, medic psihiatru care a participat la protestul de astăzi, de la Policlinica Apaca.

Medicii de familie și medicii specialiști consultați de HotNews.ro spun că, cel mai adesea, factura lunară pentru servicii a cabinetului lor, decontată de Casa de Asigurări de Sănătate, ajunge la 20.000 – 30.000 de lei, sumă din care ei trebuie să plătească toate cheltuielile cabinetului, în afara salariului lor: asistent medical, contabil, chiria cabinetului, întreținere (apă, căldură, lumină), femeie de serviciu, mentenanță (la aparatura medicală), program informatic, măști, dezinfectant, detergenți, săpun, facturi internet și telefon, rate pe cabinet pentru aparatura medicală + taxe și impozite către stat.

Medicii de familie și cei de ambulator afirmă că unii dintre ei rămân cu doar 4.000 – 5.000 – 6.000 de lei în mână după ce scad din factura plătită de CNAS toate cheltuielile cabinetului. Alți medici spun că venitul lor ajunge și la 8.000 – 10.000 de lei net, însă în niciun caz la 10.000 – 15.000 de euro, așa cum a afirmat ieri premierul Marcel Ciolacu.

Protest la Policlinica Titan din București, marți, 16 ianuarie / Foto: HotNews.ro

Principala nemulțumire a medicilor de familie și a medicilor specialiști din policlinici este legată de faptul că tarifele decontate cabinetelor de către CNAS nu doar că nu cresc în anul 2024, dar vor scădea comparativ cu anul trecut.

Cât vor scădea sumele decontate cabinetelor:

Medici de familie:

  • 7,7 lei – valoarea punctului per capita (în 2024) de la 12 lei (în 2023)
  • 6,2 lei – valoarea punctului pe serviciu medical în asistenţa medicală primară (medici de familie) în 2024, scăzut de la 8 lei în 2023

Medici specialiști de ambulator:

  • 3,3 lei valoarea punctului pe serviciu medical în 2024, în scădere de la 4,5 lei în anul 2023

Protest la Policlinica Apaca din București, marți, 16 ianuarie / Foto: HotNews.ro

Medicii vor protesta miercuri în fața sediului CNAS. Joi încep negocierile cu Casa de Asigurări de Sănătate

Medicii de familie și cei de ambulator vor protesta, miercuri, pentru a treia zi consecutiv, de această dată în fața sediului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, începând cu ora 12:00.

Joi vor începe negocierile între reprezentanții medicilor și cei ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Protest la Policlinica Apaca din București, marți, 16 ianuarie / Foto: HotNews.ro

Începând de luni seară, Casa Națională de Asigurări de Sănătate are un nou președinte care urmează să negocieze cu medicii protestatari: ​Valeria Herdea, medic de familie și vicepreședintele Colegiului Medicilor, a fost numită oficial președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, în plin scandal privind sumele decontate de CNAS pentru serviciile acordate de medicii de familie și cei de ambulator.

Valeria Herdea îl înlocuiește la conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pe Andrei Baciu, revocat, în luna decembrie, la cerere, din funcţia de membru al Consiliului de administraţie şi preşedinte cu rang de secretar de stat al CNAS. Baciu fusese numit în august anul trecut și a demisionat în decembrie, înainte de a fi audiat la DNA în dosarul achiziției de vaccinuri COVID în pandemie. Andrei Baciu a precizat la acel moment că este o demisie de onoare și că nu era obligat în niciun fel să facă acest gest.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro