Sari direct la conținut

A fost odată Fabrica de Diamante București. Timp de trei decenii, aici s-au produs zeci de milioane de carate sintetice, unele din cele mai bune din lume

HotNews.ro
Diamante / FOTO: ID 3296783 © Edwardshtern | Dreamstime.com
Diamante / FOTO: ID 3296783 © Edwardshtern | Dreamstime.com

În București, undeva în spate la AFI Cotroceni teren unde se va ridica încă un ansamblu rezidențial. 12 blocuri de 10 etaje se vor ridica pe  locul unde a fost odată „Fabrica de diamante a lui Ceaușescu”.

I se spunea „fabrica spionilor lui Pacepa”, despre care el însuși a scris în cartea sa „Orizonturi Roșii”.

Ordinul să construiască fabrica de diamante, scria Pacepa, i-a fost dat  în 1975, când era director adjunct al Departamentului de Informații Externe:, „Ceaușescu mi-a ordonat să obțin tehnologia și echipamentul pentru producerea diamantelor sintetice. Operațiunile de spionaj pe scară largă conduse de către DIE au dat rezultate, iar după doi ani i-am prezentat mostre de diamante obținute experimental, folosind acea tehnologie într-o mică instalație-pilot. Pe neașteptate, Ceaușescu mi-a ordonat să construiesc o fabrică pentru a produce în secret diamante sintetice în România”.

Citește, pe B365.ro, povestea fabricii de diamante pe locul căreia se va ridica acum un nou ansamblu rezidențial în București.

FOTO: ID 3296783 © Edwardshtern | Dreamstime.com

INTERVIURILE HotNews.ro