Sari direct la conținut

A murit Akebono, primul mare campion de sumo venit din afara Japoniei. Uriașul de 203 cm. și 233 kg. avea 54 de ani

HotNews.ro
Akebono, un mare campion de sumo venit din Hawaii, Foto: Chuck Stoody / AP / Profimedia
Akebono, un mare campion de sumo venit din Hawaii, Foto: Chuck Stoody / AP / Profimedia

Akebono, un luptător de sumo de origine americană care a devenit primul mare campion sau „yokozuna” din afara Japoniei, a murit luna aceasta din cauza unei insuficiențe cardiace, au anunțat joi forțele americane din Japonia, potrivit Reuters.

El avea 54 de ani, era căsătorit, și avea o fiică și doi fii.

Câștigător a 11 campionate – al zecelea cel mai mare număr de campionate din istoria modernă a sumo-ului – Akebono era impunător din punct de vedere fizic, având 203 centimetri și 233 de kilograme.

Stilul său de luptă se baza pe gabaritul său imens pentru a-și împinge dușmanii în afara ringului.

Născut Chad George Ha’aheo Rowan în Hawaii, Akebono a fost un jucător de baschet din campionatul universitar care a fost recrutat de șeful unui stabiliment japonez de sumo, care era de asemenea hawaiian.

A intrat în lumea sumo-ului în 1988 și a ajuns la cel mai înalt rang al acestuia, cel de yokozuna, în ianuarie 1993, devenind al 64-lea yokozuna al sumo-ului modern. Ulterior, a devenit cetățean japonez, luând numele de Taro Akebono.

În calitate de străin, Akebono a călcat pe urmele lui Konishiki, de asemenea din Hawaii, și l-a avut drept coleg și pe Musashimaru, originar din Samoa Americană.

„De-a lungul celor 35 de ani petrecuți în Japonia, Akebono a întărit legăturile culturale dintre Statele Unite și patria sa adoptivă, unindu-ne pe toți prin sport”, a scris ambasadorul american Rahm Emanuel pe X.

Akebono a apărut adesea în emisiuni de televiziune japoneze și, după ce s-a retras din sumo în 2001, a luptat în diverse evenimente de arte marțiale mixte și lupte profesioniste.

În 2017 a fost internat pentru a boală cardiacă în urma căreia a rămas cu probleme motrice, suferind şi pierderi de memorie.

„RIP pentru puternicul Akebono”, a scris pe Twiiter Samoa Joe, actualul campion mondial de wrestling profesionist AEW. „Un model de Yokozuna, atât un războinic, cât și un gentleman”, a adăugat el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro