Sari direct la conținut

A patra noapte de proteste violente din Franța: Peste 1300 de persoane au fost arestate, 1350 de mașini incendiate, zeci de polițiști răniți

HotNews.ro
A patra noapte de proteste violente în Paris, Foto: Urman Lionel/ABACA / Abaca Press / Profimedia
A patra noapte de proteste violente în Paris, Foto: Urman Lionel/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Peste 1.300 de persoane au fost arestate vineri noapte în timpul unor violențe urbane „mai puțin intense”, la patru zile după moartea tânărului Nahel, ucis marți de un polițist, a anunțat Ministerul de Interne, citat de AFP.

  • UPDATE 13:08 În total, 1.311 persoane au fost arestate vineri noapte în Franța, potrivit Ministerului de Interne. Această cifră este în creștere puternică față de noaptea precedentă, când 875 de persoane au fost arestate.

S-au înregistrat „79 de polițiști și jandarmi răniți”, a adăugat ministerul, într-un bilanț încă provizoriu.

În total, 1.350 de vehicule au fost incendiate, 234 de clădiri au ars sau deteriorate și 2.560 de incendii înregistrate pe drumurile publice, potrivit aceleiași surse.

Ministerul a înregistrat, de asemenea, 31 de atacuri asupra secțiilor de poliție, 16 asupra posturilor de poliție municipale și 11 asupra cazărmilor jandarmeriei.

Lyon și Marsilia au fost cele două orașe cele mai afectate de violențe, a adăugat sursa din cadrul poliției.

La Vaulx-en-Velin, la periferia orașului Lyon, un revoltat a tras cu o pușcă în polițiști, . Printre alte incidente semnalate la Place Beauvau, o creșă a fost deteriorată la Conflans-Saint-Honorine și un centru Restos du coeur la Chanteloup-les-Vignes (Yvelines).

Birourile și vehiculele Enedis au fost, de asemenea, incendiate la Nanterre, acolo unde Nahel, în vârstă de 17 ani, a murit. S-a încercat pătrunderea prin efracție în sediul Direcției Centrale de Investigații Penale (DCPJ) din Nanterre.

Vehicule blindate uşoare, unităţi de elită şi 45.000 de oameni mobilizaţi: guvernul francez a angajat vineri resurse „excepţionale” în încercarea de a opri ciclul de violenţă, jafuri şi distrugeri care a cuprins numeroase oraşe din ţară de la moartea, marţi, a unui tânăr din suburbiile Parisului, ucis de un poliţist în timp ce încerca să scape de un punct de control pe marginea drumului.

Chiar înainte de înmormântarea lui Nahel, în vârstă de 17 ani, programată pentru sâmbătă, ministrul de Interne Gérald Darmanin a anunţat la televiziune că mobilizează întreaga forţă a legii pentru a încerca să oprească violenţele care au cuprins Franţa pentru a patra noapte consecutivă şi care se intensifică, extinzându-se în noi oraşe.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro