Sari direct la conținut

„Abuzați, torturați, înfometați”. Caz de sclavie la o fermă din Iași, unde trei persoane cu dizabilități au fost forțate să lucreze fără plată din 2010 / Un bărbat a fost arestat preventiv

HotNews.ro
Poliția Română, Foto: © Vlad Ispas | Dreamstime.com
Poliția Română, Foto: © Vlad Ispas | Dreamstime.com

Trei persoane cu dizabilități au fost sechestrate, abuzate și forțate să muncească fără bani din 2010 la o fermă din județul Iași. Un bărbat a fost arestat pentru 30 de zile, fiind acuzat de trafic de persoane şi supunerea la muncă forţată sau obligatorie.

Potrivit anchetatorilor, începând cu anul 2010, bărbatul ar fi recrutat trei persoane vătămate majore, cu dizabilităţi şi, prin inducere în eroare cu privire la remuneraţia pe care urma să le-o remită, le-ar fi primit şi adăpostit la o fermă, situată într-o comună, din judeţul Iaşi, unde, prin acte de constrângere fizică şi psihică, le-ar fi exploatat, prin supunere la muncă forţată şi obligatorie.

”Cercetările au  mai stabilit că bărbatul ar fi acţionat cu autoritate deplină asupra persoanelor vătămate, pe care nu le-ar fi remunerat pentru activităţile prestate, privându-le totodată  de cele mai elementare mijloace de subzistenţă, dar şi de acces la tratamentele medicale adecvate afecţiunilor de care suferă. Ieri, 18 iulie 2024, au fost efectuate 2 percheziţii domiciliare, în urma cărora au fost descoperite şi ridicate mai multe mijloace de probă”, arată anchetatorii, potrivit News.ro.

Mădălina Turza, director al Organizației „Justice and Care” România, care a preluat victimele, a spus pentru EuropaFM că persoanele dormeau într-o baracă de lemn de 2-3 metri pătrați, în condiții „absolut inumane”. 

„Sechestrați, abuzați, torturați, înfometați și bătuți de 12-14 și respectiv 17 ani la rând. Mediul rural din România ascunde niște atrocități îngrozitoare. Nu că la oraș nu se întâmplă lucruri, dar din păcate, se pare că mediul rural este ceva ce depășește imaginația noastră”, a spus Mădălina Turza.

Două dintre victime sunt frați și provin din sistemul de protecție socială – au crescut la orfelinat.

INTERVIURILE HotNews.ro