Sari direct la conținut

Academia de Studii Economice din București: 112 Ani de Excelență Academică

Academia de Studii Economice din București: 112 Ani de Excelență Academică
ASE, Piața Romană

Academia de Studii Economice din București marchează cu mândrie împlinirea a 112 ani de la înființare, moment important în istoria instituției, care transmite preocuparea pentru cunoașterea și respectul față de tradiția universității, dar și angajamentul continuu și ferm față de promovarea excelenței în educație și cercetare.

Liderul învățământului superior economic și de administrație publică din România a fost înființat la 6 aprilie 1913, cu denumirea inițială de Academia de Înalte Studii Comerciale și Industriale (AISCI).

Săptămâna aniversară, care se desfășoară între 31 martie și 5 aprilie a.c., cuprinde un program complex de evenimente academice și culturale, în care sunt incluse manifestări științifice pentru cadre didactice și studenți, lansări de cărți, concursuri pentru elevi, conferințe, prezentare de modă, concerte, vernisaje, recitative, activități sportive, curs de prim ajutor.

ASE își omagiază constant trecutul, pe cei care au scris pagini consistente în formarea și dezvoltarea universității. Cu ocazia Zilei Universității, în fiecare an, sunt depuse coroane de flori la mormintele unor personalități de seamă ale acesteia și sunt lansate cărți în memoria unor figuri emblematice ale instituției, rectori și profesori de excepție.

Întregul program al evenimentelor poate fi consultat pe pagina dedicată aniversării ASE 112.

Momentul central îl constituie Adunarea aniversară, care are loc în  data de 3 aprilie, în cadrul căreia se vor acorda titluri și distincții onorifice ale universității unor cadre didactice, care au contribuit esențial la realizarea viziunii, misiunii și obiectivelor strategice ale ASE prin activitatea lor academică, profesională și de cercetare.

Unul dintre cele mai așteptate evenimente ale acestei săptămâni este Sesiunea anuală de comunicări științifice studențești, cadru unic în care tinerii studioși își pot prezenta rezultatele cercetării  în fața colegilor și cadrelor didactice. La această competiție sunt așteptați peste 1250 de studenți, cu un număr total de circa 850 de lucrări, prezentate în cadrul celor 30 de secțiuni pentru licență și masterat. Fiecare secțiune beneficiază de trei premii și patru mențiuni, în valoare de 540 lei, 430 lei, 320 lei și, respectiv, 270 lei.

Procesul de internaționalizare se află în centrul strategiei academice a ASE, iar rezultatele sale se văd și în poziționarea permanentă a ASE ca lider național al învățământului economic și de administrație publică. Programul aniversar include organizarea unor mese rotunde axate pe această temă, cadru propice pentru discuții aprofundate și schimburi de perspective.

Parteneriatul ASE cu mediul preuniversitar este consolidat prin derularea concursului interdisciplinar „Elevii de astăzi, profesioniștii de mâine”, care oferă elevilor posibilitatea de a se familiariza cu tematica domeniului economic și de a-și dezvolta abilități antreprenoriale relevante. Organizat de ASE în parteneriat cu Colegiul Economic „A.D. Xenopol” și Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu”, ambele din București, concursul, aflat la cea de-a XI-a ediție, reunește 687 de elevi din capitală și din țară și se  desfășoară pe parcursul întregii săptămâni aniversare.

Programul manifestărilor include și conferințe pe teme de actualitate, organizate în colaborare cu sectorul public și privat. Parteneriatele ASE cu aceste sectoare sunt esențiale pentru consolidarea procesului educațional, al inserției absolvenților pe piața forței de muncă, facilitând dialogul și colaborarea între mediul academic, instituțiile guvernamentale și sectorul de afaceri.

Prin manifestările culturale din cadrul săptămânii aniversare, ASE încurajează creativitatea, gândirea critică și expresivitatea artistică, oferind studenților și cadrelor didactice ocazia de a se dezvolta și dincolo de învățătura teoretică.

Evenimente precum prezentare de carte, împreună cu un spectacol de modă, două vernisaje ale unor pictori din Republica Moldova și din Norvegia, concerte ale formațiilor studențești și recitative, contribuie la completarea atmosferei aniversare, dar și la dezvoltarea unui necesar profil multivalent al studentului, viitorul absolvent ASE, la integrarea artelor în spiritul vieții academice, promovând liantul dintre educație și cultură. Spectacolul de modă este organizat de un absolvent al ASE, care, în prezent, este cadru didactic al universității. Cu această ocazie,  își  prezintă cartea „Fashion Marketing”, un proiect personal care explorează legătura dintre industria modei și strategiile de succes din afaceri.

Săptămâna include manifestări sportive ale studenților și ale membrilor Clubului Sportiv Universitar al ASE, dar și organizarea unui curs de prim ajutor de bază, derulat împreună cu Departamentul pentru Situații de Urgență și Fundația SMURD, cu scopul de a oferi cunoștințe esențiale membrilor comunității pentru intervențiile în situații de urgență.

Cu o tradiție de 112 ani, Academia de Studii Economice din București este o universitate dinamică, într-o adaptare permanentă la cerințele economiei de piață, în strânsă legătură cu cerințele mediului de afaceri, oferind mereu noi oportunități celor aproximativ 25 000 de studenți ai săi.

Vivat, Crescat, Floreat!

Articol susținut de ASE