Sari direct la conținut

ACCEPT: „Grija față de aproapele nu ar trebui să fie condiționată. Iar iubirea, în spiritul Evangheliei, nu exclude.”

ACCEPT: „Grija față de aproapele nu ar trebui să fie condiționată. Iar iubirea, în spiritul Evangheliei, nu exclude.”
Bucharest Pride Foto: Claudiu Popescu

BUCHAREST PRIDE este despre iubire. Despre dreptul de a exista, de a fi în siguranță și de a trăi cu demnitate. Despre oameni care au fost marginalizați pentru cine sunt și pe cine iubesc. Despre părinți care își susțin copiii, adolescenți care cer respect și adulți LGBTI+ care nu vor să mai fie invizibili. Nu organizăm marșuri pentru a provoca sau răni pe cineva. Suntem în stradă pentru că și noi suntem familii. Pentru că vrem ca toți copiii să crească într-o lume în care sunt văzuți, acceptați și iubiți.

În contextul comunicatului recent al Patriarhiei Române, care își exprimă dezacordul față de organizarea Bucharest Pride în ajunul Rusaliilor, simțim nevoia să aducem în atenție o constatare importantă:
Mesajele publice ale Bisericii Ortodoxe Române cu privire la combaterea violenței împotriva femeilor, a copiilor sau a altor persoane vulnerabile sunt rare sau absente. În fața unor tragedii care au tulburat întreaga societate, nu am auzit reacții ferme care să afirme, clar și fără echivoc, valorile compasiunii, respectului și sprijinului activ pentru cei aflați în suferință. În schimb, mesajele de dezbinare prin care instituția desconsideră și transformă în inamic public persoanele LGBTI+ au fost o preocupare constantă a Bisericii Ortodoxe Române.

Reverenda Diane Fisher, invitată a Bucharest Pride 2025, transmite un gând de pace și iubire tuturor:

„Suntem parte a creației lui Dumnezeu, la fel de mult copiii Săi ca toți ceilalți. Iisus a fost întotdeauna alături de cei marginalizați, oprimați în societate. Când a fost întrebat care este cea mai importantă învățătură, «cea dintâi și cea mai mare poruncă», a răspuns clar, direct: «Să-L iubești pe Domnul Dumnezeul tău cu toată inima ta, cu tot sufletul tău și cu tot cugetul tău. Aceasta este cea dintâi și cea mai mare poruncă. Iar a doua, asemenea ei, este: Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți.» (Matei 22:34-40). Nu există excepții menționate de Iisus. Acesta este centrul religiei noastre.

PRIDE este despre iubire. Am fost marginalizați de-a lungul istoriei pentru iubirea noastră. Iisus a fost marginalizat pentru iubirea și grija față de cei care nu erau iubiți. Obligația noastră este să fim alături de cei din comunitatea LGBTI+, să le arătăm că sunt iubiți pentru cine sunt. Nu organizăm marșurile PRIDE pentru a răni pe cineva. Suntem în marș nu pentru a ataca familii, ci pentru că suntem familii: suntem acolo pentru a ne proteja copiii și adolescenții noștri, pentru a cere drepturi pentru cei lipsiți de drepturi din comunitatea noastră,” ne spune Diane Fisher.

Femeie-preoteasă, lesbiană asumată și activistă pentru drepturile omului, Diane Fisher a fost una dintre puținele voci religioase internaționale care au susținut public mișcarea pentru egalitate a persoanelor LGBTI+ din România, încă de la începuturile sale. În 2005, la primul Bucharest Pride, a avut un rol important, participând la întâlnirile cu autoritățile, având declarații în presă, în calitate de episcop al Metropolitan Community Churches – prima biserică care a oferit un spațiu sigur și incluziv pentru persoanele LGBTI+ din Statele Unite.  

În acest an, reverenda Diane Fisher a revenit la București pentru aniversarea a 20 de ani de la primul marș de tip Pride la București. Și de această dată, reverenda va oferi binecuvântarea sa cuplurilor și familiilor LGBTI+ din România.

Bucharest PRIDE este în plină desfășurare și marchează un moment istoric important: 20 de ani de la primul marș dedicat drepturilor persoanelor LGBTI+ din România. Un maraton de concerte, spectacole, proiecții de film și întâlniri comunitare dedicate persoanelor LGBTI+ și tuturor celor care cred în iubire și egalitate este anunțat în programul Bucharest PRIDE 2025

Cel mai așteptat eveniment, Marșul Bucharest PRIDE va avea loc sâmbătă, pe 7 iunie, începând cu ora 16:00, pe traseul consacrat: Calea Victoriei – Parcul Izvor, de la Guvern la Parlament.

Parteneriat media

INTERVIURILE HotNews.ro