Sari direct la conținut

Acord pentru formarea unui guvern de centru în Austria. Extrema-dreaptă, câștigătoarea alegerilor de acum cinci luni, rămâne în opoziție

HotNews.ro
Acord pentru formarea unui guvern de centru în Austria. Extrema-dreaptă, câștigătoarea alegerilor de acum cinci luni, rămâne în opoziție
Președintele Austriei Alexander van der Bellen și liderii partidelor din preconizata coaliție de guvernare Foto: MAX SLOVENCIK / AFP / Profimedia

Partidul Popular conservator (OVP), social-democrații (SPO) și liberalii de la Neos din Austria au anunțat că au ajuns la o înțelegere pentru formarea unei coaliții și că vor face public programul lor comun de guvernare chiar joi, scrie Reuters.

Cele mai importante trei partide de centru din parlamentul austriac au ajuns la un acord pentru a forma un guvern de coaliție fără Partidul Libertății (FPO), gruparea de extremă-dreapta.

Acordul va fi prezentat joi, la cinci luni după alegerile parlamentare câștigate de FPO.

FPO a câștigat alegerile parlamentare din septembrie cu 29% din voturi, însă a primit abia în ianuarie mandatul de a forma un guvern, după ce primele discuții dintre OVP, SPO și Neos au eșuat.

Eforturile de creare a unei coaliții tripartite au fost relansate după eșecul FPO de a forma un guvern cu conservatorii de la OVP.

Eșecul negocierilor dintre FPO și OVP nu lăsase prea multe opțiuni.

În cazul în care cele trei partide de centru nu ar fi ajuns la un acord, Austria s-ar fi îndreptat spre alegeri anticipate, sondajele sugerând că avansul FPO față de celelalte partide ar crește.

Acesta ar fi primul guvern tripartit în Austria după 1949, ceea ce arată dificultățile multor țări europene de a constitui guverne stabile în contextul în care partidele extremiste precum FPO câștigă teren.

O „coaliție a învinșilor”

FPO a denunțat orice posibil guvern din care să nu facă parte drept „o coaliție a perdanților”, din moment ce partidele componente au obținut locurile 2-4 la alegerile trecute.

Liderul FPO, Herbert Kickl, a calificat această alianță drept o „coaliție a învinșilor” și a cerut organizarea de alegeri anticipate, care, potrivit sondajelor de opinie, ar crește și mai mult cota de vot a partidului său de la aproximativ 29% în septembrie.

Coaliția va fi nevoită să obțină rapid rezultate, inclusiv reducerea deficitului bugetar și evitarea luptelor interne care au afectat guvernele anterioare.

„Primul mesaj al acestui guvern este: „Nu suntem Herbert Kickl, l-am împiedicat pe Herbert Kickl (să devină cancelar)’“, a declarat analistul politic Thomas Hofer, citat de Reuters.

„Asta este ceva, dar nu este un discurs orientat spre viitor”, a spus el, adăugând că guvernul va trebui probabil să producă mai mult decât programul pentru a supraviețui.

FPO compară adesea efortul centrist cu coaliția tripartită din Germania vecină care s-a prăbușit recent.

INTERVIURILE HotNews.ro