Sari direct la conținut

Alegeri tensionate azi în Austria: sondajele prevăd un „cutremur” produs de extrema dreaptă, dar conservatorii lui Nehammer au revenit pe finalul campaniei

HotNews.ro
Alegeri tensionate azi în Austria: sondajele prevăd un „cutremur” produs de extrema dreaptă, dar conservatorii lui Nehammer au revenit pe finalul campaniei
Liderul FPO Herbert Kickl. FOTO: CHRISTIAN BRUNA / APA / Profimedia

Partidul Libertății din Austria (FPÖ), de extremă dreaptă, luptă pentru o victorie fără precedent la alegerile legislative de duminică din Austria. Conservatorii cancelarului Karl Nehammer sunt și cei mai apropiați rivali, dar și cei mai potriviți parteneri de guvernare, spun analiștii citați de AFP și Reuters.

Extrema dreaptă, condusă de radicalul Herbert Kickl, speră să câștige duminică primele alegeri generale din Austria, însă cursa cu conservatorii se anunță a fi una strânsă, iar forma pe care o va lua viitorul guvern este incertă.

Mai multe lucruri vor fi clare probabil după închiderea urnelor, la ora locală 17.00 (18.00, ora României). Proiecțiile rezultatelor sunt publicate imediat după aceea. Rezultatul oficial este de obicei clar în seara votului, când sunt numărate toate buletinele de vot, cu excepția celor prin corespondență.

Pe valul extremist european

Partidul Libertății (FPÖ) a avut deja ocazia să guste puterea, ajungând de două ori la guvernare alături de conservatori, dar nu s-a clasat niciodată pe primul loc într-un scrutin național. De data aceasta vrea să creadă că poate, încurajat de victoria în alegerile europene din iunie, în contextul ascensiunii extremei drepte în Europa.

Rezultatele bune ale extremiștilor germani la ultimele trei alegeri regionale au încurajat FPÖ.

Cu un discurs împotriva migrației, critic la adresa UE, prietenos la adresa Rusiei, Kickl și aliații săi au reușit să convingă în ultimii ani tot mai mulți alegători nemulțumiți de numărul mare de solicitanți de azil sau de prețurile ridicate.

Într-un semn al ambițiilor sale, liderul extremist Herbert Kickl, în vârstă de 55 de ani, a convocat un miting al susținătorilor pentru vineri după-amiază târziu, în inima capitalei, în fața catedralei Sfântul Ștefan.

Kickl, care se prezintă uneori drept „Volkskanzler”, sau cancelar al poporului, termen folosit de naziști pentru a-l descrie pe Adolf Hitler în anii 1930, speră să ajungă în situația de a forma guvernul și de a-l conduce.

Însă situația nu este atât de simplă. Sondajele dau FPÖ, un partid fondat de foști naziști, la aproximativ 27%, cu două puncte procentuale în fața ÖVP, partidul conservator al cancelarului Karl Nehammer, care a recuperat teren în ultimele zile.

„Stabilitate”

Liderul conservator, cancelarul Karl Nehammer, a lansat vineri dimineața, de la sediul partidului, un apel la vot „împotriva radicalismului, pentru stabilitate, nu pentru haos”.

„Austriecii au destinul în propriile mâini”, a insistat cancelarul în vârstă de 51 de ani, reafirmându-și refuzul de a forma o alianță cu rivalul său Herbert Kickl, fără a respinge însă posibilitatea unei coaliții guvernamentale cu partidul acestuia – FPÖ.

De-a lungul campaniei, conservatorii „au reușit să se prezinte ca un partid aflat în centrul spectrului politic”, a declarat pentru AFP Andreas Eisl, cercetător la Institutul Jacques Delors. Pe de o parte, a spus el, există linia dură a FPÖ, iar pe de altă parte poziția „foarte de stânga” a social-democraților SPÖ, care sunt creditați cu doar 20% din voturi.

Nehammer a beneficiat, de asemenea, de un impuls pozitiv oferit de gestionarea inundațiilor provocate de furtuna Boris, care a suspendat temporar dezbaterea politică.

În toate scenariile imaginate, scrie AFP, cu excepția unei surprize uriașe, ÖVP – care guvernează în prezent cu Verzii – ar trebui totuși să păstreze funcția de cancelar după votul de duminică, prevăd experții. Dar cu ce parteneri?

Dacă ÖVP ajunge la egalitate cu extrema dreaptă, o coaliție între cele două forțe este probabilă, ca în 2000 și 2017. Opiniile lor converg „în multe privințe”, a subliniat Eisl, și s-ar putea găsi „soluții creative” pentru a face față lui Herbert Kickl.

Neutralitate și „remigrație”

Paradoxal, o victorie a FPÖ ar putea ține partidul în afara guvernului.

În acest sistem parlamentar, obișnuit cu negocieri îndelungate, ÖVP, aflat la putere din 1987, „nu va accepta să fie partener minoritar”, a declarat pentru AFP politologul vienez Thomas Hofer. Acesta ar prefera să își unească forțele cu social-democrații și liberalii NEOS, o coaliție tripartită fără precedent.

Chiar și așa, o clasare pe primul loc a extremei drepte în seara alegerilor ar genera „un cutremur”, a spus analistul.

După o prăbușire serioasă în sondaje în urma scandalului Ibiza, în care fostul lider al partidului Heinz-Christian Strache, atunci vicecancelar, a fost înregistrat în timp ce părea că promite favoruri unui presupus investitor rus, FPÖ a revenit spectaculos sub conducerea lui Herbert Kickl, un strateg care a reconstruit partidul.

Criticând măsurile din timpul pandemiei Covid, costul ridicat al vieții, politicile climatice și sancțiunile împotriva Rusiei în numele neutralității austriece, retorica sa a avut succes.

Ca în alte părți ale Europei, de la Giorgia Meloni în Italia la Marine Le Pen în Franța, el a crescut în sondaje, folosind temerile sociale și economice ale alegătorilor.

Apropiat de o serie de grupuri extremiste, în unele cazuri național-socialiste, Kickl a preluat termenul de „remigrație”, cu planuri de a le lua austriecilor de origine străină naționalitatea și de a-i deporta.

Chiar dacă Kickl nu ar guverna, a observat Hofer, el „s-ar putea obișnui cu o astfel de situație, care i-ar permite să își cultive mesajul anti-elită” și să genereze dezordine, într-un moment în care Austria trece printr-o perioadă economică dificilă.

Ce ar însemna un guvern cu FPÖ la bord

Pentru România, pentru Ucraina și UE, succesul FPÖ nu sună bine.

FPÖ s-a pronunțat împotriva aderării țării noastre la Schengen, iar o victorie în alegeri ar reduce șansele ca Austria să permită aderarea României cu granițele terestre.

„Veto-ul Austriei pentru accesul României și Bulgariei în spațiul Schengen a avut loc cu mult înainte de începerea campaniei electorale. Dar este încă o parte implicită a programului privind securitatea al partidului cancelarului conservator ÖVP – chiar dacă există unele voci critice în cadrul partidului”, a explicat pentru HotNews.ro jurnalistul Michael Völker, de la publicația austriacă Der Standard.

„FPÖ este, de asemenea, pro-veto. Dacă ÖVP și FPÖ formează o coaliție după alegeri, accesul României și Bulgariei va fi mai puțin probabil decât în cazul unei alte coaliții, de exemplu între ÖVP, SPÖ și Neos/Partidul Verde”, a observat Völker.

FPÖ s-a remarcat de asemenea ca fiind eurosceptic, iar liderul Herbet Kickl a încheiat o alianță cu Viktor Orban. Un succes al său în alegerile de duminică ar consolida masiv axa anti-UE la nivel european și ar putea determina și alte forțe critice la adresa UE să ia avânt și să se alăture acestei axe.

Cât despre război, FPÖ s-a pronunțat în mod repetat împotriva susținerii Kievului și pentru ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei. În cazul în care partidul va face parte din următorul guvern, este de așteptat o schimbare în politica externă și o atenuare a solidarității cu Ucraina, a explicat jurnalistul Der Standard.

INTERVIURILE HotNews.ro