Sari direct la conținut

„Acord sau capitulare”: Familiile ostaticilor israelieni mărșăluiesc pentru a marca 300 de zile de captivitate

HotNews.ro
„Acord sau capitulare”: Familiile ostaticilor israelieni mărșăluiesc pentru a marca 300 de zile de captivitate
Manifestație la Tel Aviv pentru eliberarea ostaticilor din Gaza Foto: Ohad Zwigenberg / AP / Profimedia

Sute de persoane au început joi seară un marș pe străzile din Tel Aviv, în centrul-vestul Israelului, în jurul rudelor ostaticilor ținuți în captivitate în Fâșia Gaza, pentru a marca 300 de zile de la răpirea lor, potrivit AFP.

„Nicio victorie fără întoarcerea ostaticilor”, au scandat manifestanții, îmbrăcați în tricouri galbene cu inscripția „acord sau capitulare” și purtând portrete ale celor dragi lor.

Forumul familiilor ostaticilor, care reprezintă o parte dintre rudele răpite la 7 octombrie, a făcut apel la acest marș și apoi la un miting la Tel Aviv sub sloganul „Destul, cerem un acord”.

La 7 octombrie, comandourile Hamas infiltrate din Gaza în sudul Israelului au efectuat un atac care s-a soldat cu moartea a 1 197 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanț AFP bazat pe date oficiale israeliene. Dintre cele 251 de persoane răpite atunci, 111 sunt încă reținute în Gaza, dintre care 39 au murit, potrivit armatei.

„Astăzi se împlinesc 300 de zile de când peste 1 200 de oameni nevinovați au fost uciși cu violență și sute au fost răpiți în Gaza”, a scris Families Forum într-un comunicat de presă.

„Printre acești ostatici se numără și doi copii mici: Kfir Bibas, care avea doar nouă luni la momentul răpirii sale și care a petrecut acum mai mult timp în captivitate decât în libertate, și Ariel Bibas, care își va sărbători luni cea de-a cincea aniversare în captivitate”, a adăugat forumul.

„Facem apel la prim-ministrul (Benjamin) Netanyahu și la guvernul israelian să semneze acordul pe care l-ați propus și care a fost aprobat de președintele (SUA) (Joe) Biden”, se arată în declarație.

Discuțiile privind o încetare a focului și eliberarea ostaticilor, programate pentru săptămâna trecută în Qatar, au fost amânate, potrivit unei surse apropiate discuțiilor.

Netanyahu a anunțat joi seara că are consultări cu oficiali din domeniul securității cu privire la ostatici, potrivit unei declarații a biroului său.

„Nu pot să cred că au trecut 300 de zile” de la luarea de ostatici, a declarat pentru AFP Osnat Sharabi-Matalon, ai cărei doi frați, Eli și Yossi, au fost luați ostatici în kibbutzul Beeri la 7 octombrie. Unul dintre ei a fost anunțat mort de Israel.

INTERVIURILE HotNews.ro