Sari direct la conținut

Acuzații de „trădare” și „rebeliune” în China împotriva femeilor care s-au întâlnit cu șefa Trezoreriei americane

HotNews.ro
Janet Yellen la intalnirea cu economistele chineze, Foto: Mark Schiefelbein / Associated Press / Profimedia Images
Janet Yellen la intalnirea cu economistele chineze, Foto: Mark Schiefelbein / Associated Press / Profimedia Images

Un grup de economiste chineze au fost acuzate de „trădare” pe platformele social media ale țării într-o serie de critici virulente legate de faptul că femeile s-au întâlnit în cursul weekendului cu secretara americană a Trezoreriei, Janet Yellen, relatează Reuters și Bloomberg.

Yellen, considerată o deschizătoare de drumuri pentru femei în domeniul economiei, a luat prânzul sâmbătă la Beijing cu 6 economiste chineze într-o întâlnire menită să atragă atenția asupra diversității de gen din domeniul economic. Șefa Trezoreriei Statelor Unite s-a întâlnit cu colegele sale economiste după ce anterior a participat la o reuniune cu oficiali ai guvernului chinez, majoritatea acestora fiind bărbați.

După zece ore de întrevederi avute cu oficialii chinezi, Yellen a declarat că, în pofida marilor disensiuni dintre Beijing și Washington, cele două părți vor comunica mai frecvent.

În una dintre postările care au strâns aproape 600 de comentarii, un utilizator al rețelelor de socializare a acuzat-o pe Hao Jingfang, una dintre economistele care au luat prânzul cu Yellen, că este „nu doar o trădătoare, ci și o feministă radicală”.

Răspunzând în mediul online întrebărilor legate de întâlnire, Hao a afirmat că „Yellen este cel mai prietenos oficial american, ea a fost mereu dedicată dezvoltării relațiilor prietenoase între China și SUA”.

Însă majoritatea comentatorilor de pe platformele de socializare nu s-au lăsat convinși, unii descriind-o pe șefa Trezoreriei de la Washington drept o „persoană evident periculoasă” și întrebându-se de ce acesteia i s-a permis să găzduiască un eveniment în timp ce era doar o musafiră în țară.

Acuzații de „rebeliune” la adresa economistelor chineze

Mulți utilizatori le-au criticat pe economistele care au participat la întâlnirea cu ea că sunt „pro-americane”.

„Uitați-vă la șleahta asta, legea împotriva spionajului ar putea fi utilă [împotriva lor]”, a scris un utilizator cu porecla Shan3847, în timp ce un altul a afirmat că „toată lumea din jurul mesei ar trebui prinsă, niciuna nu este nevinovată”.

„Statele Unite au fost mereu amabile în a ne ajuta să prindem rebelii”, a adăugat acesta.

Un înalt oficial al Trezoreriei americane a declarat înaintea întâlnirii de sâmbătă că prânzul cu economistele chineze i-ar oferi lui Yellen ocazia să „interacționeze cu un număr de persoane aflate oarecum în afara structurii normale de putere”.

Sub președintele Xi Jinping numărul femeilor din politica și guvernul chinez a intrat în declin, concomitent cu lărgirea discrepanțelor între bărbați și femei în câmpul muncii. Evoluția are loc în contextul în care guvernele lui Xi au pus accentul pe rolurile tradiționale ale femeilor în societatea chineză.

Președintele Joe Biden a numit-o pe Yellen șefă a Trezoreriei SUA în data de 30 noiembrie 2020, ea devenind după confirmarea din Senat prima femeie din istoria SUA care a ocupat această funcție.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro