Sari direct la conținut

Administrația Biden a fost dată în judecată de statul Texas. Motivul disputei, imigranții ilegali căsătoriți cu americani

HotNews.ro
Administrația Biden a fost dată în judecată de statul Texas. Motivul disputei, imigranții ilegali căsătoriți cu americani
Joe Biden. FOTO: Evan Vucci / AP / Profimedia

Texas şi o coaliţie de alte state americane conduse de republicani au dat în judecată vineri administraţia preşedintelui Joe Biden din cauza unui nou program care le oferă o cale spre cetăţenie imigranţilor ilegali care sunt căsătoriţi cu cetăţeni americani, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

În plângere se afirmă că programul, care a început luni să accepte cereri de cetăţenie, depăşeşte autoritatea legală a administraţiei de a acorda ajutor imigranţilor care au intrat ilegal în ţară şi eludează intenţia legislaţiei SUA în materie de imigraţie.

Iniţiativa, denumită ”Keeping Families Together” (”Ţinem familiile împreună”), le oferă o cale spre cetăţenie unui număr estimat de 500.000 de soţi/soţii imigranţi care au intrat ilegal în SUA şi au cel puţin 10 ani de rezidenţă. Fără această opţiune, mulţi ar trebui să plece din SUA pentru mai mulţi ani înainte de a putea să revină legal.

Republicanii au făcut din imigraţia ilegală un subiect central al campaniei pentru alegerile din 5 noiembrie, în care fostul preşedinte Donald Trump se va confrunta cu candidata democraţilor, actuala vicepreşedintă Kamala Harris.

Controversă între democrați și republicani

Joe Biden anunța, în iunie, măsuri de regularizare de care ar putea beneficia sute de mii de persoane, anunțuri care au fost imediat condamnate de rivalul său republican Donald Trump, potrivit AFP.

„Putem atât să securizăm frontiera (cu Mexicul), cât și să oferim canale legale pentru imigrație”, a declarat președintele american, care candidează pentru un al doilea mandat, într-un discurs la Casa Albă.

Democratul în vârstă de 81 de ani a profitat de ocazie pentru a-l critica pe predecesorul său, acuzându-l că a alimentat „temerile” americanilor și considerând că este „scandalos” să spună, așa cum a făcut miliardarul republican în vârstă de 78 de ani, că migranții sunt „animale” care „otrăvesc sângele” țării.

Echipa de campanie a miliardarului în vârstă de 78 de ani a declarat marți că Joe Biden a lansat un program de „amnistie masivă” care „va alimenta fără îndoială criminalitatea migranților, îi va costa pe contribuabili milioane de dolari, va copleși serviciile publice și va fura beneficii de la vârstnicii americani pentru a finanța beneficii pentru ilegali”, încurajând în același timp imigrația ilegală.

INTERVIURILE HotNews.ro