Sari direct la conținut

Biden vrea să regularizeze statutul a sute de mii de imigranți / Trump critică drastic măsura

HotNews.ro
Cu doar câteva luni înainte de alegerile prezidențiale, Joe Biden a anunțat marți măsuri de regularizare de care ar putea beneficia sute de mii de persoane, anunțuri care au fost imediat condamnate de rivalul său republican Donald Trump, potrivit AFP.
Joe Biden , Foto: Evan Vucci / Associated Press / Profimedia Images
Joe Biden , Foto: Evan Vucci / Associated Press / Profimedia Images

„Putem atât să securizăm frontiera (cu Mexicul), cât și să oferim canale legale pentru imigrație”, a declarat președintele american, care candidează pentru un al doilea mandat, într-un discurs la Casa Albă.

Democratul în vârstă de 81 de ani a profitat de ocazie pentru a-l critica pe predecesorul său, acuzându-l că a alimentat „temerile” americanilor și considerând că este „scandalos” să spună, așa cum a făcut miliardarul republican în vârstă de 78 de ani, că migranții sunt „animale” care „otrăvesc sângele” țării.

Echipa de campanie a miliardarului în vârstă de 78 de ani a declarat marți că Joe Biden a lansat un program de „amnistie masivă” care „va alimenta fără îndoială criminalitatea migranților, îi va costa pe contribuabili milioane de dolari, va copleși serviciile publice și va fura beneficii de la vârstnicii americani pentru a finanța beneficii pentru ilegali”, încurajând în același timp imigrația ilegală.

Joe Biden, care încearcă atât să răspundă acuzațiilor de laxism din partea dreptei, cât și să rămână fidel promisiunilor sale din campanie privind un sistem de imigrație mai „uman”, a declarat marți: „Refuz să cred că, pentru a ne securiza frontiera, trebuie să ne îndepărtăm de ceea ce înseamnă America”.

La scurt timp după ce a anunțat măsuri extrem de restrictive împotriva solicitanților de azil care sosesc la granița sudică a Statelor Unite, președintele va facilita eliberarea permiselor de ședere permanentă – celebrul „green card” – pentru soții de cetățeni americani și copiii acestora.

Persoanele care locuiesc în Statele Unite de cel puțin zece ani și care sunt căsătorite cu un cetățean american vor putea solicita regularizarea fără a fi nevoite să părăsească mai întâi teritoriul american, așa cum era cazul până acum.

„Bun simț”

Într-un comunicat de presă, ACLU, o importantă organizație pentru drepturile civile, a „salutat” decizia lui Joe Biden, calificând-o drept „genul de acțiune umană și de bun simț care face America mai puternică”.

În schimb, același ONG decisese să depună o plângere împotriva măsurilor luate de președintele democrat pentru a limita intrările la frontiera cu Mexicul.

Potrivit calculelor administrației Biden, persoanele care vor fi eligibile au locuit în medie 23 de ani în Statele Unite.

„Această măsură va proteja aproximativ o jumătate de milion de soți de cetățeni americani și aproximativ 50.000 de copii imigranți cu vârsta sub 21 de ani”, potrivit Casei Albe.

Joe Biden dorește, de asemenea, să accelereze procedura de acordare a vizelor de muncă pentru anumiți imigranți care au obținut o diplomă de studii superioare în Statele Unite și au primit o ofertă de muncă în țară.

Această decizie se va aplica în special beneficiarilor unui program de protecție a minorilor imigranți, introdus în 2012, pe vremea când Barack Obama era președinte.

Echipa de campanie a democratului a difuzat un videoclip în care beneficiarii acestui program, cunoscuți în Statele Unite sub numele de „Dreamers”, atacă în engleză și spaniolă poziția anti-imigrație a lui Donald Trump.

Dacă va câștiga în noiembrie, Trump vrea să organizeze expulzări în masă ale imigranților ilegali, pe care îi acuză că fac să crească criminalitatea. El se referă în mod regulat la crime deosebit de șocante comise de persoane care au intrat ilegal în Statele Unite.

Dar nici statisticile poliției disponibile în marile orașe americane, nici studiile efectuate de experți nu arată realitatea unui astfel de fenomen.

INTERVIURILE HotNews.ro