Sari direct la conținut

Administrația Biden înăsprește legislația privind comerțul cu arme de foc în SUA

HotNews.ro
Arme de foc, Foto: Betaphoto / Sipa Press / Profimedia Images
Arme de foc, Foto: Betaphoto / Sipa Press / Profimedia Images

Administraţia preşedintelui american Joe Biden a anunţat joi o înăsprire a reglementării comerţului cu arme de foc, pentru a-i obliga pe vânzători să verifice profilul cumpărătorilor, informează Reuters și Agerpres.

Reglementarea publicată de Departamentul de Justiţie al SUA vizează să pună capăt breşelor juridice dintr-o lege promulgată în iunie 2022 cu susţinerea administraţiei Biden, în urma unei serii de atacuri sângeroase cu arme de foc.

Aceste reguli vizează să clarifice definiţia de „persoane implicate în comerţul” cu arme, pentru a-i face pe vânzători să obţină o licenţă şi a-i obliga astfel să verifice antecedentele judiciare şi psihologice ale cumpărătorilor lor.

Ele înăspresc de asemenea controlul asupra comerţului de arme de colecţie şi permit guvernului să urmărească mai bine parcursul armelor înregistrate de la un proprietar la altul.

În prezent, SUA numără mai multe arme individuale decât locuitori, în special din cauza uşurinţei cu care americanii au acces la ele. Un adult din trei deţine cel puţin o armă şi aproape un adult din doi locuieşte într-o gospodărie unde există o armă.

Consecinţa acestei proliferări este rata foarte mare de decese cauzate de arme de foc în SUA, incomparabilă cu cea din alte ţări dezvoltate.

Potrivit ONG-ului Gun Violence Archive, 44.374 de persoane au fost ucise cu armă de foc în 2022 în SUA, cu o uşoară scădere anul acesta, la 28.793 de decese în primele opt luni ale lui 2023. Sinuciderile reprezintă aproape 55% din decesele cu armă de foc.

Administrația Biden a luat măsuri și împotriva „kiturilor” de arme asamblate acasă

Noua decizie a administrației Biden vine după ce în luna august Curtea Supremă de la Washington a admis o cerere a acesteia privind restabilirea, cel puțin pentru moment, a unei reglementări federale care vizează limitarea armelor de foc de fabricație privată numite „arme fantomă”, care sunt greu de urmărit de către forțele de ordine.

Reglementarea redactată de Biroul pentru Alcool, Tutun, Arme de Foc și Explozivi (ATF) în 2022 pentru a viza proliferarea rapidă a armelor artizanale, interzice kiturile „buy build shoot” fără numere de serie pe care indivizii le pot obține online sau de la un magazin fără o verificare a antecedentelor.

Kiturile pot fi asamblate rapid într-o armă de foc funcțională. Regula a clarificat faptul că armele fantomă se califică drept „arme de foc” în conformitate cu Legea federală privind controlul armelor, extinzând definiția unei arme de foc pentru a include piese și kituri care pot fi transformate cu ușurință într-o armă.

Aceasta a impus numere de serie și a impus ca producătorii și vânzătorii să fie licențiați. De asemenea, vânzătorii trebuie să efectueze verificări ale antecedentelor cumpărătorilor înainte de vânzare.

Administrația Biden afirmase că dacă această regulă va fi eliminată s-ar permite un „flux ireversibil de un număr mare de arme fantomă nedetectabile în comunitățile națiunii noastre”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro