„Administrația Trump a creat impresia că țările pot supraviețui doar dacă au ceva de oferit SUA sau dacă au arme nucleare”

„Pacea fără dreptate nu va dura. Chiar și mai ales dacă Ucraina cedează în toate punctele, nu va exista o pace durabilă, ci un război mult mai mare – și anume atunci când armatele lui Vladimir Putin invadează alte țări”, afirmă istoricul elvețian Oliver Jens Schmitt, într-un interviu acordat Spotmedia.ro.
Istoricul avertizează că „Putin nu respectă acordurile”, iar obiectivele sale se rezumă acum la „hegemonia rusă în Europa prin recucerirea fostelor republici sovietice, restaurarea statelor vasale în Europa Centrală și de Est și instalarea de guverne pro-ruse mai la vest în Europa”.
Oliver Jens Schmitt a vorbit și de presiunile pe care administrația Trump le face asupra Ucrainei.
„În doar câteva săptămâni, administrația Trump a creat impresia că țările pot supraviețui doar dacă fie au ceva de oferit SUA din punct de vedere economic – cum ar fi Taiwanul, de a cărui industrie a semiconductorilor depinde SUA; fie dacă sunt suficient de înarmate, adică au arme nucleare”, spune istoricul.
„În acest moment, guvernul Trump pare să se afirme, cel puțin în ceea ce privește Ucraina, care depinde militar de el. Cu toate acestea, rămâne de văzut dacă această victorie ieftină va duce de fapt la apariția SUA ca învingător politic și economic”.
Călin Georgescu, unul dintre „agenții de influență” ai lui Putin
Întrebat despre condițiile unei posibile păci în Ucraina, Oliver Jens Schmitt spune că Europa va avea parte de pace durabilă doar dacă vor fi îndeplinite condițiile de pace rusești, „purtate doar de pe o poziție de forță”: „Aici este nevoie de o acțiune guvernamentală decisivă”.
Istoricul numește politicieni de dreapta radicală precum Marine LePen, Herbert Kickl, Viktor Orbán și Călin Georgescu ca fiind „agenți de influență” ai Kremlinului.
„Vladimir Putin nu respectă acordurile. Singurul lucru care îl va forța să facă o pace durabilă este descurajarea militară, presiunea economică și certitudinea că agenții săi de influență de la Marine LePen, Herbert Kickl, Viktor Orbán sau Călin Georgescu nu au nicio șansă”, a explicat el.
Despre noua administrație de la Washington, Schmitt spune că poziționarea SUA față de Rusia este bazată pe relații economice și o apropiere ideologică privind valorile conservatoare. El critică și mandatul fostului președinte Joe Biden, dar și deciziile liderilor europeni, care „s-au ascuns în spatele guvernului lui Joe Biden” și nu au oferit o strategie pentru a aduce pacea mult discutată în Ucraina.
„Pe cât de mult trebuie criticată rusofilia lui Trump, pe atât trebuie remarcat faptul că guvernul Biden și statele UE au oferit Ucrainei doar ajutor de supraviețuire. De fapt, acest lucru a dus la o slăbire lentă prin emigrare, pierderi grele de război și o slăbire a economiei. Această politică a fost, de asemenea, incapabilă să împiedice Coreea de Nord, un jucător asiatic, să devină militar activ pe teritoriul european”, a adăugat acesta.
„Dacă Europa își încordează mușchii, Rusia nu are nicio șansă”
În final, Oliver Jens Schmitt afirmă că Ucraina și Uniunea Europeană se află într-un moment crucial și există un pericol real alimentat de Rusia și administrația Trump, însă „Europa are un mare potențial industrial și multe minți excelente în cercetare, industrie și cultură”.
„Nu este o lege a naturii faptul că partidele și politicienii responsabili pentru situația actuală din Europa nu vor fi înlocuiți de noi partide democratice. Situația este dificilă, dar Europa are un mare potențial industrial și multe minți excelente în cercetare, industrie și cultură. Dacă Europa își încordează mușchii, Rusia nu are nicio șansă”, a conchis istoricul.
Interviul complet poate fi citit pe Spotmedia.ro.