Administrația Trump lasă fără statut legal peste 500.000 de imigranți sud-americani. Aceștia au o lună să plece din SUA

Administrația președintelui american Donald Trump a anunțat că pune capăt, printr-un ordin executiv, statutului legal a peste 500.000 de imigranți latino-americani, care vor avea la dispoziție doar câteva săptămâni pentru a părăsi Statele Unite, transmite France Presse.
Decizia afectează aproximativ 532.000 de cubanezi, haitieni, nicaraguani și venezueleni care au sosit în Statele Unite în cadrul unui program lansat în octombrie 2022 de Joe Biden, și extins în ianuarie anul următor, prin care puteau veni în SUA dacă aveau un „sponsor” american.
Migranții din acest program „trebuie să părăsească Statele Unite” până la 24 aprilie, cu excepția cazului în care au obținut un alt statut de imigrant care să le permită să rămână în țară, a transmis vineri Departamentul de Securitate Internă.
Aceștia își vor pierde protecția juridică la treizeci de zile după publicarea acestui nou ordin în buletinul oficial al guvernului federal american, prevăzută pentru ziua de marți.
Anunțat în ianuarie 2023 de administrația precedentă a președintelui Joe Biden, programul special pentru cubanezi, haitieni, nicaraguani și venezueleni permitea intrarea în Statele Unite a maximum 30.000 de migranți pe lună timp de doi ani, din cauza situației drepturilor omului în aceste patru țări. La momentul respectiv, Biden a prezentat planul drept o metodă „sigură și umană” de reducere a presiunii la frontiera dintre SUA și Mexic.
Decizia va provoca haos, spune o avocată
Această decizie a stârnit imediat indignare și îngrijorare în rândul apărătorilor drepturilor migranților.
Organizația Welcome.US, care sprijină persoanele care caută refugiu în Statele Unite, a îndemnat migranții afectați de această măsură să consulte „imediat” un avocat specializat în imigrație.
Nicolette Glazer, o avocată specializată în imigrație din California, a declarat că ordinul va afecta „marea majoritate” a celor o jumătate de milion de imigranți care au intrat în SUA în cadrul programului lui Biden.
„Doar 75.000 de cereri de azil pozitive au fost depuse, astfel încât marea majoritate a persoanelor din cadrul acestui program „se vor trezi fără statut, fără permise de muncă și supuse deportării”, a spus ea pe X, adăugând că se teme de „haosul” pe care crede că îl va provoca această decizie.
Trump a devenit președinte promițind o mega campanie de deportări
Președintele Donald Trump a promis în campania electorală de anul trecut să desfășoare cea mai mare campanie de deportări din istoria SUA și să limiteze imigrația, în special din țările latino-americane.
Și, de la revenirea sa la putere, el a declanșat ampla ofensivă împotriva imigrației pe care o promisese.
Administrația sa a recurs inclusiv la o lege pentru perioade de război pentru a expulza în El Salvador peste 200 de presupuși membri ai unei bande venezuelene.
Această lege, care permite președintelui american, în timp de conflict, să aresteze sau să deporteze cetățeni ai unei națiuni inamice, a mai fost utilizată doar de trei ori: în timpul războiului anglo-american din 1812 pentru a expulza cetățeni britanici, în timpul Primului Război Mondial împotriva cetățenilor țărilor inamice și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru a interna în lagăre peste 100.000 de cetățeni japonezi și americani de origine japoneză.