Sari direct la conținut

Agenția Europeană pentru Medicamente dă undă verde pentru vaccinul Moderna / Urmează aprobarea Comisiei Europene

HotNews.ro
Vaccinul Moderna, Foto: Joseph Prezioso / AFP / Profimedia
Vaccinul Moderna, Foto: Joseph Prezioso / AFP / Profimedia

Agenția Europeană pentru Medicamente recomandă utilizarea vaccinului antiCovid produs de compania americană Moderna. Vaccinul este atât sigur, cât și eficace, se arată în recomandările agenției europene. Utilizarea acestuia a fost deja autorizată în SUA, Canada și Israel.

Următorul pas, după recomandarea Agenției, este autorizarea la nivelul UE. Este al doilea vaccin care ar fi autorizat în UE, după cel produs de Pfizer.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis și ea, pe twitter, vestea bună pentru eforturile de vaccinare cât mai rapidă a europenilor.

”Acum lucrăm la viteză maximă pentru aprobarea vaccinului și pentru a-l face disponibil pe piața UE”, a mai transmis von der Leyen.

Atât vaccinul Pfizer-BionTech, cât și Moderna folosesc o tehnologie numită mRNA, care introduce în corp o secvență mesager care conține instrucțiuni genetice pentru celulele persoanei vaccinate de a produce un răspuns imunitar.

Datele preliminare arătau că vaccinul Pfizer oferă o protecție situată în jurul a 90% împotriva COVID-19 în timp ce rezultatele Moderna indică o eficacitate de 94,5%.

Una din principalele diferențe dintre cele două vaccinuri este modalitatea în care acestea trebuie depozitate. Vaccinul Moderna este mult mai ușor de distribuit comparativ cu cel al Pfizer în jurul căruia există îngrijorări.

Potențialul vaccin Pfizer trebuie păstrat la o temperatură de aproximativ -70°C în timpul transportului și depozitării pentru a-i menține eficacitatea optimă. De asemenea acesta trebuie amestecat cu un alt lichid înainte de a fi administrat.

Candidatul Moderna poate fi păstrat până la 30 de zile în frigidere de uz casnic, timp de 12 ore la temperatura camerei și rămâne stabil până la șase luni păstrat -20°C.

Moderna afirmă că vaccinul său poate fi distribuit pe scară largă folosind infrastructura existentă pentru furnizarea și depozitarea vaccinurilor, fără a fi necesară diluarea sa înainte de a fi administrat.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro