Al patrulea pod peste Dunare – un proiect de 300 mil. USD. E sublim, dar lipseste cu desavarsire
Locatia propusa este intre comuna Vadeni, de pe malul stang al raului – judetul Braila, pana la comuna Smardan, pe malul drept, in judetul Tulcea. Constructia acestui pod a fost aprobata cu 11 ani in urma, dar abia acum se intrevad ceva sanse de concretizare.
La inceputul lunii mai, ministrul Transporturilor, Leonard Orban a fost impreuna cu autoritatile locale la “piciorul podului” pentru a discuta detaliile proiectului.
“In prezent se revizuieste studiul de fezabilitate, care va dura cam doua luni, dupa care se va lua o decizie: ori se va face o asociere intre Consiliile Judetene din Galati, Tulcea si Braila, ori voi demara, la minister, o licitatie pentru selectarea unui partener privat astfel incat sa facem parteneriat public – privat”, a spus Orban.
Solutii, dupa campania electorala
Totusi, ministrul a fost sincer si a spus ca nici anul acesta dar nici pentru 2008 nu sunt bani pentru demararea lucrarilor la Pod, dar exista posibilitatea sa scoata la concesiune lucrarile publice. “Dupa ce se va termina campania electorala voi avea o intalnire la minister cu presedintii celor trei consilii judetene.
Daca va fi cazul voi accepta si varianta de garantie guvernamentala, dar trebuie sa avem si acordul Ministerului de Finante”, a mai spus Orban.
Podul va fi suspendat
Au fost discutate doua variante de realizare a acestui proiect: “pod suspendat” sau “pod cu cablu de sustinere”. A fost preferata prima varianta, care permite amplasarea pilonilor principali in zona uscata a malurilor.
Optiunea pentru podul suspendat se justifica si prin durata de realizare mai mica, neafectarea cursului navigabil pe timpul construirii, lipsa impactului asupra mediului ecologic, excluderea riscului de coliziune a navelor cu pilonii principali.
Lungimea traseului de legatura dintre DN 2B si DN 22 (Braila- Tulcea) este de 18,605 km iar latimea este de 7,8 m (doua benzi). Lungimea totala a podului este de 2.540 metri din care lungimea tronsonului suspendat este de 1.520 metri, lungimea viaductului de pe malul stang este de 660 metri si lungimea viaductului de pe malul drept de 360 metri.
Investitia Pod peste Dunare la Braila se poate realiza cu materiale produse in tara, cu exceptia cablurilor de sustinere, confectionate de un numar redus de firme specializate din Statele Unite, Europa Occidentala sau Japonia.
Aproape zece ani de studii si avize
Initial, au existat cinci variante de amplasament al podului Conform variantei alese in final, “punctul de plecare este extremitatea nordica a soselei de centura DN 2 B la Braila.Traversarea se face in aval de municipiul Braila printr-o portiune ingustata a Dunarii iar traseul continua pe un teren agricol nelucrat. Punctul terminus este extremitatea nordica a localitatii Jijila pe DN 22”.
In plus, de mai bine de zece ani de cand a fost aprobata construirea acestui pod, au fost realizate tot felul de studii de amplasament si fezabilitate.
Cele relevante sunt doua studii, elaborate in 2001 si 2002: studiul privind constructia podului, elaborat in 2001 de JETRO (Japan External Trade Organization), in colaborare cu S.C. IPTANA S.A. Bucuresti, in vederea obtinerii unui imprumut de la statul japonez.
Doi ani mai tarziu a fost elaborat un nou studiu de fezabilitate pentru constructia unui Pod Suspendat peste Dunare, studiu realizat tot de S.C. IPTANA S.A. si alcatuit dupa normele romanesti, pentru care s-au obtinut foarte multe acorduri si avize.