Sari direct la conținut

„Albastră, normală, 100 lei. Mai are gaz pentru 10 zile”. Ce trebuie să știi dacă vrei să cumperi o butelie de pe un site de anunțuri

HotNews.ro
Butelii pe gaz, Foto: Beethoven1612 | Dreamstime.com
Butelii pe gaz, Foto: Beethoven1612 | Dreamstime.com

Chiar și după tragedia de la Crevedia, care a readus în lumină cât de periculoase sunt produsele petroliere manevrate după ureche și încălcarea normelor de siguranță, pe site-urile de anunțuri încă se comercializează butelii GPL ruginite și aflate într-o stare deplorabilă. O altă practică la fel de periculoasă este încărcarea buteliilor de aragaz sau de camping la stațiile de GPL auto.

„Albastră normală 100 lei. Mai are gaz pentru 10 zile. Nu se poate trimite prin curier, ridicare din Constanța”, sună un anunț de pe OLX, postat pe lângă o poză cu o butelie ruginită, pe care cu greu ai fi bănuit-o că a fost cândva albastră.

“Vând butelie pentru aragaz, în stare bună, cu ceas, furtun, și mufă racord 120 lei”, spune un alt anunț despre o butelie în stare și mai deplorabilă, roasă în totalitate de rugină.

„Două butelii aragaz fără guler, goale. În stare bună de funcționare. Asigur transport în Constanța. Nu trimit prin curier. 110 negociabil”, spune un alt vânzător.

În ultimele două săptămâni, cât a trecut de la tragedia din Crevedia, au fost postate pe OLX nu mai puțin de 13 astfel de anunțuri de vânzare a unor butelii roase de rugină și pe care nu se mai poate citi niciun fel de inscripție, la prețuri între 100 de lei și 270 de lei.

Aceasta în timp ce o butelie nouă, care îndeplinește normele legale de siguranță, costă 300-400 de lei pentru capacitatea cea mai mare, de 26 de litri.

Care este o butelie sigură – la ce trebuie să te uiți

Potrivit Inspecției de Stat pentru Controlul Cazanelor și Recipientelor (ISCIR), buteliile respectă normele de siguranță dacă, în urma verificării vizuale:

• pelicula de vopsea protectoare nu prezintă deteriorări;

• postamentul şi garda de protecţie nedemontabilă nu prezintă deformaţii şi/sau ruperi;

• armătura de închidere nu prezintă lovituri sau deformaţii şi se poate manevra uşor;

• filetul piesei de gât pentru capacul de protecţie este intact şi permite asamblarea sigură a acestuia (pentru butelii prevăzute cu capac de protecţie);

• pe fiecare butelie sunt vizibile marcajul de conformitate, sigla producătorului, data fabricației, data la care expiră verificarea tehnică periodică.

Prin urmare, o butelie ruginită, lipsită de orice inscripție, nu respectă normele de siguranță și trebuie scoasă imediat din uz.

Nu încărcați buteliile la stațiile GPL auto!

O altă practică periculoasă, dar și ilegală, este încărcarea buteliilor de aragaz la stațiile GPL auto. Chiar dacă am avea tendința să credem că este același lucru, de fapt compoziția gazelor diferă. În plus, umplerea buteliilor la stațiile auto deformează robinetul buteliei, care poate să cedeze în timp.

Butelia de aragaz trebuie încărcată doar în locuri certificate pentru acest tip de activitate, de către personal autorizat ISCIR. Încărcarea se face cu furtun omologat, iar, după această procedură, butelia este supusă unor teste de presiune.

La fel de periculoasă este și reumplerea buteliilor de camping în stațiile GPL, deși aceste doze sunt de unică folosință și costă 30-50 de lei în magazine.

Pe grupurile de camping și drumeții de pe Facebook, utilizatorii postează anunțuri pentru a colecta butelii uzate și se laudă că au găsit metode de a le reumple, cu furtun și valvă cumpărate de pe site-urile cu produse chinezești.

Ații cer în privat lecții despre cum să facă același lucru. Ei ignoră sau ironizează mesajele celor care îi avertizează că este periculos.

Sursă foto: Photo170152474©Beethoven1612|Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro