Sari direct la conținut

„Aleg drept ţintă adevăraţii patrioţi ai ţării noastre”. Dmitri Medvedev spune că atacul care l-a vizat pe naționalistul rus Zahar Prilepin nu va rămâne nepedepsit

HotNews.ro
Dmitri Medvedev, Foto: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia Images
Dmitri Medvedev, Foto: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia Images

Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, i-a trimis o telegramă scriitorului naţionalist rus Zahar Prilepin, rănit sâmbătă în explozia unei maşini-capcană, şi declară că atacul „nu va rămâne nepedepsit”, informează Agerpres.

„Avem de-a face cu un inamic fricos, care încearcă să ne sperie. Îşi alege drept ţintă adevăraţii patrioţi ai ţării noastre. Cei care îşi oferă forţele pentru slujirea patriei, care fac totul pentru a apropia victoria asupra neonazismului ucrainean. Aceste crime nu vor rămâne nepedepsite”, scrie Medvedev, urându-i lui Prilepin însănătoşire grabnică.

Zahar Prilepin, un cunoscut scriitor naţionalist rus, a fost rănit sâmbătă în explozia unei maşini-capcană în oraşul Nijni Novgorod. Prilepin, în vârstă de 47 de ani, a fost rănit la ambele picioare şi este în prezent spitalizat, în timp ce şoferul său a decedat în urma exploziei. Potrivit primelor elemente ale anchetei, un dispozitiv exploziv a fost plasat sub maşina lui Prilepin.

Cine este Zahar Prilepin și legătura cu Ucraina

Personalitate a scenei literare ruse, tradus în numeroase ţări, Zahar Prilepin s-a implicat din 2014 în favoarea separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, în rândurile cărora a luptat, scrie AFP. Mai mult, potrivit EFE, în 2016, Prilepin s-a mutat cu familia în Donbas, regiune din estul Ucrainei, unde a ajuns chiar subcomandant al unui batalion de operaţiuni speciale creat la iniţiativa sa şi care lupta împotriva armatei ucrainene.

El a devenit consilier al liderului autoproclamatei republici populare Doneţk, Aleksandr Zaharcenko, asasinat în 2018, care i-a acordat gradul de maior.

Prilepin, care a luptat în anii 1990 şi în Cecenia şi Daghestan, a fost liderul partidului ultranaţionalist Pentru Adevăr pe care l-a creat în 2020 şi care a fuzionat în 2021 cu formaţiunea Rusia Justă.

Scriitorul a fost şi membru al Partidului Naţional Bolşevic, scos în afara legii. Ulterior, a susţinut opoziţia extraparlamentară care a cerut demisia preşedintelui rus Vladimir Putin. Cu toate acestea, după anexarea ilegală de către Rusia lui Putin a peninsulei ucrainene Crimeea, în martie 2014, Prilepin a anunţat public că nu-l va mai critica pe liderul de la Kremlin.

___

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro