Sari direct la conținut

Alegeri 2024. BEC prelungește suspansul privind rezultatele finale ale alegerilor locale. Care este motivul 

Alegeri locale, secție vot , Foto: Inquam Photos / Cornel Putan
Alegeri locale, secție vot , Foto: Inquam Photos / Cornel Putan

Rezultatele finale ale alegerilor locale 2024 vor fi publicate abia după 23 iunie, a declarat purtătoarea de cuvânt a Biroului Electoral Central, Anamaria Revnic-Călugărița, pentru HotNews.ro. Motivul invocat este o situație de balotaj din două comune din județele Alba și Mureș, unde trebuie reorganizat scrutinul. În schimb, rezultatele finale ale alegerilor europarlamentare 2024 ar putea fi făcute publice chiar marți, 18 iunie, conform BEC.

Reprezentanții BEC „speră” ca marți, 18 iunie, să avem rezultatele finale la alegerile europarlamentare din 9 iunie.

„Au fost centralizate toate secțiile, așteptăm validarea ca rezultate finale”, a declarat, pentru HotNews.ro, purtătoarea de cuvânt a BEC, Anamaria Revnic-Călugărița, cu referire la alegerile europarlamentare 2024. 

Situația centralizării voturilor la alegerilor locale este, însă, mai complicată. 

„La locale mai sunt 3 circumscriptii la președinți de Consiliu Județean, 4 la Consiliul Județean, 3 la primari și 7 la consilii locale. Dintre cele pentru primari 2 sunt comunele unde este situație de balotaj (n. red.: număr egal de voturi). Din acest motiv, la locale vom avea rezultatele finale după 23 iunie, când sunt alegerile în cele două comune din Alba si Mureș”, a mai explicat reprezentanta BEC. 

Conform celor mai recente rezultate parțiale, publicate de BEC luni, la ora 20:00, PSD a obţinut 34,71% dintre mandatele de consilieri judeţeni în urma alegerilor din 9 iunie, potrivit datelor transmise, luni seară, de Biroul Electoral Central (BEC). PNL a obţinut 27,99%, AUR – 11,00%, Alianţa Dreapta Unită – 7,96%, UDMR – 6,30%.

La 9 zile de la cele două scrutine continuă acuzațiile de fraudă electorală. În timp ce candidații PSD-PNL, Rareș Hopincă și George Tuță, au revendicat victoria la Primăriile Sectorului 1 și 2, edilii în funcție, Radu Mihaiu și Clotilde Armand, susțin că au sesizat mai multe nereguli din secţiile de vot.

INTERVIURILE HotNews.ro