Sari direct la conținut

Alegeri în Argentina: Favorit este libertarianul Milei, care a promis dolarizarea țării și desființarea Băncii Centrale

HotNews.ro
Javier Milei la un miting electoral din Buenos Aires, Foto: Natacha Pisarenko / AP / Profimedia
Javier Milei la un miting electoral din Buenos Aires, Foto: Natacha Pisarenko / AP / Profimedia

Argentinienii se prezintă duminică la urne pentru a vota în cadrul unor alegeri generale, în contextul celei mai grave crize economice din ultimele două decenii din această țară sud-americană, care a dus la ascensiunea fulminantă a unui libertarian ce este favorit pentru a câștiga, transmite Reuters.

Votul este posibil să zguduie piețele argentiniene, deja șubrede, să aibă un impact asupra legăturilor sale cu parteneri comerciali precum China și Brazilia și să definească calea politică a țării, un important exportator de cereale cu rezerve uriașe de litiu și gaze de șist.

„Oamenii vor ca lucrurile să se schimbe”

Secțiile de votare s-au deschis la ora locală 8:00 (14:00 în România), cu trei candidați favoriți care ar putea să împartă voturile: economistul libertarian Javier Milei, ministrul peronist al economiei, Sergio Massa, de centru, și conservatoarea Patricia Bullrich.

Milei, care promite să „taie cu drujba” status-quo-ul economic și politic, este candidatul favorit, iar alegătorii furioși aderă la mesajul său radical, sătui de inflația de 138% și de sărăcia care afectează peste două cincimi din populație.

„Oamenii vor ca lucrurile să se schimbe. Cum? Nu au nicio idee, dar vor schimbare”, a declarat Federico Aurelio, președinte al firmei de consultanță Aresco.

Milei, un fost analist de televiziune îndrăzneț, comparat cu Donald Trump și Jair Bolsonaro, a înregistrat o victorie șocantă în alegerile primare deschise din august, deși Massa și Bullrich nu au fost prea departe și s-ar putea dovedi o cursă strânsă.

Libertarianul Milei a promis dolarizarea țării și desființarea Băncii Centrale

Sondajele de opinie nu se așteaptă la un câștigător categoric. Un candidat are nevoie de peste 45% din voturi sau 40% și un avans de 10 puncte pentru a evita un al doilea tur de scrutin, care ar avea loc pe 19 noiembrie.

Oricine va învinge va trebui să se confrunte cu o economie aflată pe aparate: rezervele băncii centrale sunt goale, recesiunea este la orizont după o secetă majoră, iar programul de 44 de miliarde de dolari cu Fondul Monetar Internațional (FMI) șchioapătă.

În mijlocul acestei crize, Milei a avut o ascensiune bruscă, promițând o terapie de șoc pentru a repara economia, inclusiv dolarizarea, închiderea băncii centrale, reducerea drastică a dimensiunii guvernului și privatizarea entităților de stat.

„El este singurul care înțelege situația din țară și înțelege cum să o salveze”, a declarat Nicolas Mercado, un student din Buenos Aires, în vârstă de 22 de ani.

Massa, actualul șef al economiei, rămâne în cursă, în ciuda faptului că sun conducerea lui inflația a ajuns să fie exprimată cu trei cifre pentru prima dată din 1991.

El se angajează să reducă deficitul fiscal, să mențină peso-ul și să apere rețeaua de securitatea socială peronistă.

Bullrich, fost ministru al securității, populară în cercurile de afaceri, și-a văzut sprijinul diluat de apariția neașteptată a lui Milei. Sondajele cred că aceasta are cele mai mici șanse să ajungă în turul doi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro