Sari direct la conținut

Alegeri parlamentare în Portugalia, pentru a patra oară în ultimii cinci ani

HotNews.ro
Alegeri parlamentare în Portugalia, pentru a patra oară în ultimii cinci ani
Prim-ministrul Portugaliei, Luis Montenegro. Credit: Jeanne Accorsini / Sipa Press / Profimedia

Peste 10,8 milioane de cetăţeni din interiorul şi din afara Portugaliei sunt aşteptaţi să voteze duminică la cel de-al doilea scrutin legislativ din ceva mai mult de un an şi al patrulea din ultimii cinci ani, într-o ţară cu rate ale absenteismului în mod tradiţional ridicate, informează sâmbătă EFE, preluată de Agerpres.

În ultima parte a campaniei, candidaţii i-au încurajat pe cetăţeni să voteze de dragul stabilităţii, în ciuda faptului că portughezii se simt obosiţi de atâtea alegeri, după cum a recunoscut vineri prim-ministrul în exerciţiu, Luis Montenegro (centru-dreapta).

Deocamdată, rata de participare a fost ridicată la votul anticipat de duminica trecută, când au votat 94,45% din cei 330.347 de alegători înregistraţi.

Potrivit unui sondaj publicat joi de instituţiile de presă Publico, RTP şi Antena 1, realizat de Universitatea Catolică, coaliţia lui Montenegro, AD, ar câştiga cu 34% din voturi, comparativ cu 26% pentru socialişti, conduşi de Pedro Nuno Santos; urmat de partidul de extremă dreapta Chega, condus de Andre Ventura, cu 19%.

Acest sondaj nu a luat în considerare problemele recente de sănătate ale politicianului de extremă-dreapta şi impactul lor potenţial asupra rezultatelor.

Potrivit sondajului, numărul alegătorilor indecişi este de 12%, în timp ce 81% dintre alegători spun că vor vota sau au făcut-o deja.

Politologul Ana Rezende-Matias, coautoare a cărţii „Electoratul portughez în secolul al XXI-lea”, apărută în 2024, îl descrie pe portughezul tipic care absentează de la vot ca fiind sub 35 de ani, neinteresat de politică şi dezamăgit de partide.

Vorbind pentru EFE, Rezende-Matias a prezis că la secţiile de votare va fi mai puţină prezenţă comparativ cu alegerile anterioare: „Aceste alegeri vor avea, în principiu, o participare mai mică decât cele de anul trecut din mai multe motive, nu doar legate de proximitatea alegerilor precedente”.

Ea a amintit că în 2024 au avut loc, în martie, alegeri legislative şi, în iunie, alegeri europene, iar în următoarele 12 luni vor avea loc alegeri municipale şi prezidenţiale, care ar putea duce la o „oboseală electorală”, ceea ce, în opinia sa, ar putea demobiliza electoratul. 

INTERVIURILE HotNews.ro