Sari direct la conținut

Alegeri prezidențiale, turul 2: Votul în cea mai mică comună din țară, unde pâinea ajunge după 23 km prin pădure: „Să faci pe voie la fiecare nu se poate”

Alegeri prezidențiale, turul 2: Votul în cea mai mică comună din țară, unde pâinea ajunge după 23 km prin pădure: „Să faci pe voie la fiecare nu se poate”
Satul Bătrâna din Hunedoara. Foto: Snoop.ro

La Bătrâna, în Hunedoara, toată comuna are 87 de votanți. Aproape toți, 74, au mers să aleagă în primul tur. Reporterii siteului Snoop au mers în sat. 

Nu e ușor să ajungi la Bătrâna, în județul Hunedoara, deși într-o iluzorie linie dreaptă nu e foarte departe de Deva. În realitate, ajungi într-o viață de om, după ce ieși de pe autostrada spre vestul țării, apoi mergi câțiva kilometri prin satele pitorești de la poalele Ținutului Pădurenilor și, în partea grea a rutei, intri cu totul în pădure.

De la ieșirea din Roșcani până la Bătrâna sunt circa 23 de kilometri. Încă neasfaltați. De asta se fac aproximativ trei sferturi de oră până sus, în Munții Poiana Ruscă. 

Așa arată drumul de 23km care urcă spre Bătrâna. Foto: Snoop.ro

Urcarea e lină, iar din drumul principal se desprind, din loc în loc, poteci care se pierd prin pădure, ducând către alte cătune. Vom afla, sus, că în celelalte sate ale comunei – Fața Roșie, Piatra sau Răchițaua – mai locuiesc de la două la șase familii. Sau niciuna, în unele sate mutate, împreună cu fostele suflete, în lumea duhurilor.

Izolarea geografică, lipsa infrastructurii și îmbătrânirea populației au contribuit la depopularea constantă a comunei Bătrâna. 

Traficul e atât de rar încât vezi frecvent animale sălbatice. Cei 20 de kilometri care te scot din asfalt te urcă într-un soi de traseu de telecabină, pe lângă pante pline de ferigi roșii.

E drumul celor câteva zeci de oameni care mai locuiesc în Bătrâna, cea mai mică comună din țară ca număr de locuitori.

Comuna desființată de Ceaușescu 

Plecăm spre centru, către biserică și Căminul Cultural, dar nici țipenie de om. Coborâm pe una dintre aleile satului spre celălalt capăt. Drumurile aici sunt asfaltate. Îl găsim pe Cornel Moldovan, rezemat de gardul grădinii sale generoase. 

Soția nu vrea să vorbească „cu presa”, dar bărbatul de 70 de ani e încântat să mai spargă liniștea acestei zile ploioase în care niciun localnic nu se arată pe străzile din Bătrâna. 

Cornel Moldovan, locuitor din Bătrâna, spune că s-a dus la București pentru ca localitatea să redevină comună. Foto: Snoop.ro

„Am votat în primul tur. Dar la noi nu s-a votat liber niciodată: PSDu’, PSDu’, dar acum PSDu’ a plecat”, spune bărbatul.  

În primul tur, niciunul dintre cei doi candidați calificați în finala prezidențială nu a luat foarte multe voturi. Comuna are primar PSD, majoritatea localnicilor au votat pentru candidatul coaliției guvernamentale, care a făcut recordul pe Hunedoara aici: 60%.

Acum, oamenii au de ales între alți doi candidați. „M-am născut aici și aici am rămas”, spune Cornel Moldovan, fost viceprimar al comunei, care-și amintește că în anii 90 a fost la București ca să recupereze statutul administrativ al comunei Bătrâna. 

În 1989, Bătrâna a fost desființată de Ceaușescu, în cadrul politicii de sistematizare rurală, care viza reducerea numărului de localități mici și izolate. Au fost desființate atunci peste 300 de comune, în pofida voinței locuitorilor. Bătrâna fusese alipită la comuna învecinată Dobra. 

În 90, Ion Iliescu a semnat un decret pentru a reînființa comuna, dar „ăștia de la județ nu mai voiau”. Așa că „m-am dus eu cu câțiva la București și au înființat-o”, povestește Moldoveanu, care a lucrat „la mină și în forestier”. 

Cam 500 de suflete trăiau în comună la Revoluție, spune el. Zilele trecute, înainte de vot, l-a sunat fata lui din Anglia, care e profesoară acolo. Întrebarea l-a mirat. Ea l-a întrebat pe tată cu cine să voteze.

Continuarea reportajului pe Snoop. 

INTERVIURILE HotNews.ro