Sari direct la conținut

Aleksandar Vucic despre faptul că Serbia nu impune sancțiuni Rusiei: „Ne va costa pe toți” / „Nu dorim să fim parte a haitei”

HotNews.ro
Aleksandar Vucic despre faptul că Serbia nu impune sancțiuni Rusiei: „Ne va costa pe toți” / „Nu dorim să fim parte a haitei”

În interviul acordat televiziunii belgrădene Pink, președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a declarat că războiul din Ucraina are consecințe și asupra Serbiei și a subliniat că „neintroducerea sau impunerea de sancțiuni Rusiei costă scump Serbia”, potrivit RTS și Rador.

Vučić și-a exprimat speranța că Serbia va primi gaze naturale din Rusia în condiții avantajoase, mult mai bune decât alte state europene.

Întrebat cât va costa Serbia faptul că nu impune sancțiuni Rusiei, Vučić a răspuns că „ne va costa pe toți”, dar a amintit că Rusia mereu a sprijinit integritatea teritorială a Serbiei.

„Noi trebuie să ne comportăm în conformitate cu dreptul internațional și să respectăm principiile” – a subliniat Vučić, adăugând că urmările războiului din Ucraina vor dispărea abia după 3-4 ani. Vučić a declarat că a acceptat interviul pentru a explica cetățenilor Serbiei în cel fel este afectată Serbia și la ce se pot aștepta.

Vučić a mulțumit cetățenilor Serbiei pentru sprijinul acordat la alegerile de la 3 aprilie. „Aceasta arată că există un număr imens de cetățeni care înțeleg situația cu care ne confruntăm. Nimeni nu este mai mândru decât mine” – a declarat Vučić.

Președintele Serbiei a anunțat că la 30 aprilie cetățenii vor putea vedea pentru prima dată sistemul de rachete aer-sol FK3 livrat Serbiei de către China.

„Vom continua să ne apărăm țara. Respectăm KFOR și NATO, dorim să avem relații corecte cu ei, dar nu trebuie să ne întrebe de unde ne achiziționăm armamentul. Suntem ca un lup singuratic, nu dorim să fim parte a haitei. Dorim să avem propria politică și să ne apărăm singuri spațiul aerian” – a declarat Vučić, adăugând că în curând va prezenta și noua strategie de apărare a țării.

Vucic: Occidentul a înarmat Kosovo

„Acum, Serbia este mai puternică decât oricând” – a declarat Vučić, adăugând că dotarea Armatei Serbiei va continua și „nimeni nu se va gândi să ne atace”.

Vučić a transmis că potrivit Rezoluției 1244 a ONU, nimeni nu are dreptul să înarmeze Pristina, dar în pofida acestui act, unele state occidentale trimit armament în Kosovo.

Vučić a subliniat că și Acordul de la Kumanovo prevede că singura forță armată din Kosovo este KFOR, dar Marea Britanie a fost primul stat care a înarmat Kosovo cu un sistem anti-rachetă, care s-a dovedit foarte eficient în Ucraina.

„Am înțeles mesajul” – a declarat Vučić, adăugând că SUA a trimis în Kosovo blindate, iar Turcia instruiește piloți pentru avioane pe care cu siguranță le vor trimite în Kosovo. „Serbia achiziționează doar echipamente defensive” – a subliniat Vučić.

___

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro