Sari direct la conținut

Alerta aeriană, activată în toată Ucraina după decolarea unui bombardier MiG-31K capabil să lanseze „inegalabila” rachetă supersonică „Pumnal”

HotNews.ro
Ucrainenii au doborât racheta Kinjal despre care rușii susțineau că e „de neoprit”, Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia
Ucrainenii au doborât racheta Kinjal despre care rușii susțineau că e „de neoprit”, Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Alerta antiaeriană a fost activată luni pe întreg teritoriul Ucrainei din cauza existenţei posibilităţii unui atac rusesc cu racheta supersonică Kinjal, a explicat purtătorul de cuvânt al Forţelor aeriene ucrainene, Iurii Ignat, la doar câteva ore după ce Rusia a lansat atacuri masive cu drone şi rachete în special în zona Kievului şi în regiunea Odesa, potrivit EFE şi Reuters.

„Alerta a fost declanşată în toată Ucraina după decolarea unui avion rusesc MiG-31K, care se ştie că transportă rachete hipersonice Kinjal”, a spus Ignat, avertizând că armata ucraineană nu dispune de o apărare antiaeriană capabilă să protejeze întregul teritoriu de astfel de rachete.

„Noi nu avem suficiente sisteme Patriot care să poată proteja întregul spaţiu aerian ucrainean de acest tip de armament”, a afirmat Ignat. Kinjal „este o racheta aerobalistică extrem de rapidă şi foarte precisă”, a adăugat el.

Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a anunţat în weekend că o rachetă rusească Kinjal a fost interceptată săptămâna trecută deasupra Kievului. Forţele ucrainene ar fi folosit pentru interceptarea acesteia unul dintre sistemele antirachetă Patriot primite luna trecută de la partenerii lor din NATO.

Până acum, Ucraina nu dispunea de sisteme de apărare antiaeriană capabile să intercepteze astfel de rachete.

Kinjal („Pumnal”, în rusă) sunt rachete lansate din aer cu o rază de acţiune de peste 2.000 de kilometri şi cu o viteză de zece ori mai mare decât cea a sunetului.

Această rachetă hipersonică de înaltă precizie poate transporta atât focoase nucleare, cât şi încărcături convenţionale.

Un expert militar ucrainean, Roman Svitan, a avansat duminică ideea că racheta Kinjal interceptată de sistemul Patriot săptămâna trecută deasupra Kievului urma să lovească cupola Radei Supreme, sediul parlamentului ucrainean, ca represalii la pretinsul atac cu drone deasupra Kremlinului, atribuit de Moscova Ucrainei.

Racheta Kinjal face parte din tehnologia modernizată a Rusiei, iar preşedintele rus Vladimir Putin afirma că aceasta este „invincibilă” şi poate străpunge sistemele de apărare antiaeriană ale SUA şi NATO. (Sursa: Agerpres)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro