Sari direct la conținut

Alexandr Lukașenko îl asigură pe Putin că rușii fugiți din țară se vor întoarce: Așa a fost și la noi în Belarus

HotNews.ro
Alexandr Lukasenko alaturi de Vladimir Putin, Foto: Gavriil Grigorov / AFP / Profimedia Images
Alexandr Lukasenko alaturi de Vladimir Putin, Foto: Gavriil Grigorov / AFP / Profimedia Images

Dictatorul bielorus Alexandr Lukașenko l-a asigurat luni pe Vladimir Putin în cadrul unei întâlniri dintre cei doi care a avut loc la Soci că rușii care au fugit din Rusia din cauza mobilizării se vor întoarce în țară, relatează EFE și Agerpres.

La reuniunea de luni care nu figura în agenda Kremlinului până azi-dimineață, Putin a propus să fie dezbătute, dincolo de situaţia din regiune, chestiuni de ordin economic, în principal planuri comune în domeniul alimentar şi al fertilizanţilor.

„Alimente, fertilizanţi… Vor cumpăra. Deja cumpără. Ce-i drept, este mai complicat (din cauza sancţiunilor occidentale)… Vom găsi căi şi le vom vinde. Preţurile au crescut, dar nu din vina noastră”, a susţinut Lukaşenko, care i-a mulţumit lui Putin pentru că l-a invitat la Soci.

Lukaşenko şi-a exprimat totodată convingerea că, la discuţiile pe care le va purta cu omologul rus, vor fi găsite „toate soluţiile”.

„Cauza noastră este justă. Vom învinge! Nu avem altă soluţie!”, a declarat preşedintele belarus.

Lukaşenko a comentat cu Putin mobilizarea decretată în Rusia şi a bagatelizat importanţa faptului că tinerii fug în străinătate pentru a evita încorporarea.

„Rusia are resurse pentru a mobiliza 25 de milioane, aşa că 30.000 sau 50.000 n-au decât să fugă (…). Să fugă, căci se vor întoarce. Rămâne doar de stabilit ce-i de făcut cu ei”, a apreciat el.

Preşedintele belarus a adăugat că el nu şi-a făcut probleme atunci când, în 2020, mii de belaruşi au părăsit ţara după scrutinul prezidenţial, calificat drept fraudulos de opoziţie şi comunitatea internaţională.

„Majoritatea cer să-i primim înapoi”, a susţinut Lukaşenko. La începutul lunii septembrie dictatorul din Belarus a propus ca cetățenii țării sale care au fugit în străinătate din cauza reprimării brutale a protestelor pro-democrație să fie lăsați fără cetățenie.

Lukașenko vorbește de rușii fugiți din țară, Vladimir Putin de respectul cuvenit Rusiei

În ceea ce-l privește pe Vladimir Putin, acesta a declarat luni că Occidentul trebuie să trateze Rusia „cu respect”.

Comentariul său a venit după ce la începutul întâlnirii Lukaşenko a subliniat că viitorul Europei este alături de Rusia şi Belarus.

„Împreună cu Rusia, unde au tot ce le trebuie. Iar ele (ţările europene) au ceea ce noi putem cumpăra: tehnologii şi alte lucruri. Ce altceva le mai trebuie?”, s-a întrebat retoric Lukașenko.

La cuvintele interlocutorului său de la Minsk, şeful Kremlinului a adăugat: „Să ne trateze cu respect”.

Urmărește ultimele evoluții din a 215-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro