Sari direct la conținut

Alexei Kudrin, unul dintre ultimii liberali din guvernul rus, și-a dat demisia

HotNews.ro
Alexei Kudrin, Foto: Grigory Sysoev / Sputnik / Profimedia
Alexei Kudrin, Foto: Grigory Sysoev / Sputnik / Profimedia

​Alexei Kudrin, cel mai longeviv ministru de Finanțe din istoria post-sovietică a Rusiei și unul dintre ultimii liberali rămași în administrația centrală de la Moscova, și-a dat luni demisia din funcția pe care o ocupa până în prezent, anunță Interfax.

„În total, am petrecut aproximativ 25 de ani în sectorul public. Acum aș dori să mă concentrez pe proiecte mari care sunt legate de dezvoltarea inițiativelor private în sens larg, dar care în același timp au un impact semnificativ asupra oamenilor”, a anunțat el pe Telegram, demisionând din funcția de președinte al Curții de Conturi de la Moscova.

Interfax, una dintre agențiile de presă ale statului rus, citează „informații neconfirmate încă oficial” care afirmă că acesta urmează să ocupe un post în noua structura organizatorică a Yandex, compania tech rusească care a cumpărat recent afacerile IKEA din țară, după ce gigantul suedez a anunțat că va părăsi Rusia.

Kudrin a demisionat luni după ce Comisia pentru finanțe și piețe financiare a Consiliului Federației, camera superioară a parlamentului de la Moscova, propusese legislativului rus mai devreme în cursul zilei ca acesta să fie revocat din funcție.

Parlamentul rus a cerut revocarea din funcție a lui Kudrin

„Comisia (…) a decis să recomande Consiliului Federației să-l demită pe Aleksei Leonidovici Kudrin din funcția de președinte al Curții de Conturi înainte de termen”, a anunțat președintele comisiei parlamentare, Anatoli Artamonov.

Senatorul nu a justificat însă în vreun fel decizia.

În vârstă de 62 de ani, Kudrin a fost ministru de Finanțe al Rusiei între 2000 și 2011, perioadă în care și-a construit o reputație de economist prudent. El a fost și vicepremier al Rusiei între 2000 și 2004, și apoi din nou începând cu 2007.

El a anunțat în 2011 că va demisiona din funcția de ministru dacă Dmitri Medvedev va deveni prim-ministru ca parte a rotativei guvernamentale create la Moscova pentru ca Vladimir Putin să poată rămâne la putere.

Ca ministru de Finanțe Kudrin a fost cunoscut ca un militant puternic al respectării economiei de piață, fiind unul dintre liberalii ce au făcut parte din administrația fostului președinte Boris Elțîn. Anatoli Ciubais, un alt liberal rămas în administrația autoritară de la Moscova, a demisionat în luna martie din funcția de consilier al lui Putin.

Alexei Kudrin fusese numit președinte al Curții de Conturi de la Moscova în 2018.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro