Sari direct la conținut

Alexis Tsipras, nemultumit ca declaratia liderilor statelor UE privind posibile noi sanctiuni pentru Rusia a fost data "fara acordul Greciei"

HotNews.ro
Alexis Tsipras, Foto: Agerpres/Xinhua
Alexis Tsipras, Foto: Agerpres/Xinhua

Noul premier de extrema stanga al Greciei, Alexis Tsipras, si-a exprimat nemultumirea pentru faptul ca declaratia de marti a liderilor celor 28 de state ale Uniunii Europene, potrivit careia Bruxelles-ul ia in calcul noi sanctiuni pentru Rusia dupa atacul sangeros al separatistilor pro-rusi asupra civililor si militarilor ucraineni din orasul Mariupol, a fost data fara acordul Greciei, scrie EUObserver.

„Declaratia liderilor statelor UE a fost eliberata fara procedura de a obtine consensul tuturor statelor membre, mai exact fara a se obtine acordul Greciei. In acest context, subliniez ca Grecia nu consimte la aceasta declaratie”, a aratat Alexis Tsipras, intr-un comunicat.

Noul premier al Greciei si-a exprimat nemultumirea si intr-o discutie telefonica cu sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini.

Liderii celor 28 de state membre UE au anuntat marti, intr-un comunicat de presa, ca iau in calcul noi sanctiuni pentru Rusia dupa atacul sangeros al separatistilor pro-rusi asupra civililor si militarilor ucraineni din orasul Mariupol. Reactia sefilor de stat si de guvern din UE a fost considerata surprinzatoare pentru analisti, fiind extrem de rare cazurile cand Consiliul European da un comunicat de presa in afara intalnirilor regulate.

In comunicat, liderii de stat si de guvern au facut recomandari pentru reuniunea ministrilor de externe care va avea loc joi.

Reamintim ca UE si SUA au impus mai multe sanctiuni economice si politice la adresa Rusiei, a Crimeei si a separatistilor pro-rusi. Sanctiunile au dus la prabusirea rublei, incetarea comertului cu alimente intre cele doua blocuri, stoparea investitiilor in industria extractiva si subrezirea multor banci si companii ruse, care si-au vazut taiat sau mult ingreunat accesul la finantare. Pe de alta parte, multe companii europene resimt la randul lor efectele situatiei si fac lobby pe langa liderii politici pentru indulcirea sanctiunilor.

Comunicatul sefilor de stat si de guvern din UE, transmis marti:

„Ne exprimam ingrijorarea legat de deteriorarea situatiei de securitate si umanitare ine stl Ucrainei. Condamnam uciderea civililor in timpul bombardamentelor asupra orasulu Mariupol pe 24 ianuarie 2015. Sesizam dovezi ale unui sprijin tot mai mare oferit de catre Rusia separatistilor, care subliniaza responsabilitatea Rusiei. Indemnam Rusia sa condamne acitunile separatistilor si sa implementeze acordurile de la Minsk

Amintim de concluziile formulate de Consiliul European din 18 decembrie 2014, cand am afirmat ca UE „va ramane pe pozitii” si ca „suntem pregatiti sa luam masuri suplimentare daca este nevoie”.

In lumina situatiei care s-a inrautatit cerem Consiliului de Afaceri Externe (care va avea loc joi – n.r.) sa evalueze situatia si sa aiba in vedere actiuni care se impun, in special masuri de natura restrictiva, care sa vizeze implementarea rapida si cuprinzatoare a acordurilor de la Minsk.

Vom evalua situatia la urmatoarea noastra reuniune”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro