Sari direct la conținut

Alianță contra Chinei între Vietnam și Filipine. Exerciții comune ale Gărzilor de Coastă

HotNews.ro
Alianță contra Chinei între Vietnam și Filipine. Exerciții comune ale Gărzilor de Coastă
Exerciții comune ale Vietnamului și Filipinelor în Marea Chinei de Sud Foto: Ted ALJIBE / AFP / Profimedia

Gărzile de coastă din Filipine şi Vietnam au efectuat vineri primele exerciţii comune pe mare în apropierea capitalei filipineze Manila, o premieră între cele două ţări aflate în dispută maritimă cu Beijingul privind suveranitatea în Marea Chinei de Sud, informează AFP, transmite Agerpres.

Exerciţiile au inclus operaţiuni de căutare şi salvare pe mare şi de prevenire a incendiilor şi exploziilor. Nava de patrulare filipineză Gabriela Silang (83 de metri lungime) şi nava vietnameză CSB 8002 (91 de metri lungime) au efectuat manevre în jurul unei alte nave filipineze, în timpul unei simulări de operaţiune de salvare de pe un vas cuprins de flăcări.

„Este un lucru bun că ne aliem într-o direcţie, care este cea a abordării bazate pe regulile Filipinelor”, a declarat Lawrence Roque, căpitanul navei de patrulare Gabriela Silang.

„Este important întrucât aceste exerciţii arată că cele două ţări, având probleme legate de Marea Filipinelor Occidentale (denumirea utilizată de Manila pentru Marea Chinei de Sud), pot ajunge la un acord”, afirmase luni Armando Balilo, purtătorul de cuvânt al Gărzii de coastă filipineze.

În timpul unei vizite a preşedintelui filipinez Ferdinand Marcos în Vietnam, în luna ianuarie, Manila şi Hanoiul au convenit să-şi consolideze cooperarea în Marea Chinei de Sud şi să „rezolve paşnic incidentele pe mare”.

Tensiuni în creștere în Marea Chinei de Sud

China revendică cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud, deşi un tribunal internaţional a considerat că această afirmaţie nu se sprijină pe nicio bază juridică. La rândul lor, Filipine, Vietnam, Taiwan, Brunei şi Singapore revendică de asemenea diverse insule sau recifuri din Marea Chinei de Sud.

În ultimul an, tensiunile dintre China și Filipine – care își afirmă tot mai mult revendicările teritoriale – au atins niveluri nemaivăzute de ani de zile. O serie de incidente în apropierea recifelor disputate a dat naștere în mod regulat, de la sfârșitul anului 2023, unei creșteri a tensiunilor între Beijing și Manila.

Preşedintele filipinez, Ferdinand Marcos Jr, afirma, în luna mai, că ţara sa va apăra în mod viguros „ceea ce este al nostru”, într-o referire puţin voalată la tensiunile crescânde cu China din cauza disputelor maritime, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Conduita împotriva intruşilor care nu respectă integritatea teritorială filipineză va fi ghidată de lege şi de responsabilitatea ca membru al comunităţii internaţionale care respectă regulile, a spus Marcos într-un discurs adresat cadeţilor militari absolvenţi.

Preşedintele a mai spus că „împotriva intruşilor care ne-au încălcat integritatea teritorială, vom apăra cu fermitate ceea ce este al nostru”.

El nu i-a identificat pe intruşi, dar Manila şi Beijingul au fost implicate în confruntări din ce în ce mai mari în Marea Chinei de Sud, inclusiv utilizarea de către China a tunurilor de apă care au dus la răniri şi daune materiale, un laser de calitate militară îndreptat către navele filipineze şi ceea ce Filipine numesc „manevre periculoase” în calea navigabilă aflată în litigiu.

INTERVIURILE HotNews.ro