„Am pierdut familie, prieteni, iubite și multe altele. În termeni de bani, aș estima că am pierdut cam 400.000 de lire” / Ghid montan și ultramaratonist, Marius și-a luat viața după 23 de ani de adicție de jocuri de noroc

Din cauza dependenței de jocuri de noroc, care a început din adolescență, Marius a ajuns să trăiască într-o lume puternic influențată de puterea banilor. „Trăia un coșmar în care era singur și îi era greu să se conecteze cu alți oameni”, spune fratele său pentru publicația Scena9. O persoană activă, ultramaratonist și ghid montan, el și-a pus capăt zilelor la 39 de ani.
- Povestea sa este făcută publică de Scena9 după ce fratele său a contactat publicația ca urmare a seriei de articole scrise despre dependența de jocuri de noroc. Pe lângă amintirile fratelui, povestea include mărturii pe care Marius le-a trimis într-o scrisoare adresată unei jurnaliste britanice, în anul în care a murit.
- Marius este un nume fictiv, anonimizat, la cererea fratelui său.
- Snoop.ro a dezvăluit, la începutul lunii februarie, că majoritatea companiilor de pariuri sau „păcănele” încalcă legislația ce le permite jucătorilor cu probleme legate de dependență să se autoexcludă. Peste 14.000 de români au făcut cereri de autoexcludere. Nu doar firmele din industria gamblingului, dar și statul amână an după an aplicarea legislației, în coabitare cu firmele.
- Și Recorder a publicat joi un reportaj despre Lungul drum al jucătorului spre autoexcludere.
La 16 ani, curiozitatea l-a făcut pe Marius să intre într-un cazinou, pentru a se uita, alături de un prieten, la cei care joacă la ruletă. „O lume sclipitoare, colorată, caldă și atractivă” i-a apărut atunci în față. „Trei, roșu!”, i-a spus Marius prietenului, în timp ce urmărea ruleta cum se învârte. Bila s-a oprit fix unde a zis el și „așa a început totul.”
De la un simplu spectator curios, Marius a trecut la poker, ruletă, păcănele, pariuri și tranzacții pe forex (speculă și tranzacția de valute). Senzația pe care i-o oferea jocul la risc a devenit o adicție care îl controla.
„Așa cum îi spuneam și terapeutului meu, era ca o boală. Ca o tuse sau un strănut care nu poate fi controlat pe perioade lungi și, odată ce strănut, e ca și cum sunt împins într-un uscător de rufe, o spirală în care încerc să-mi recuperez banii, dar, în schimb, mă afund tot mai mult în pagube, în tristețe și disperare”, povestea bărbatul.
Această adicție avea să-i dăuneze pe toate planurile. Pasiunea pentru munte l-a făcut să fie un ghid montan apreciat, dar dorința de a risca la jocuri de noroc i-a luat această bucurie. Toți banii pe care i-a primit de la șef pentru a cumpăra biciclete montane i-a pierdut în cazinou.
„Deși tatăl meu era dispus să plătească pentru biciclete, cum mă mai salvase de multe ori în trecut, am fost atât de dezamăgit, de confuz, de rușinat și de nervos pe mine, că am încheiat colaborarea cu acea agenție de turism”, spunea el.
Tot din cauza adicției a pierdut și cel mai mare proiect al vieții sale, un eveniment de alergare în munții din România, cu peste 1.000 de participanți. După ce a jucat la pariuri toți banii de înscrieri de la alergători, a cedat altcuiva organizarea concursului.
„Am pierdut familie, prieteni, iubite și multe altele. În termeni de bani, la un calcul rapid, aș estima că am pierdut cam 400.000 de lire. Pentru cineva care nu câștiga niciodată mai mult de 20.000 de lire pe an, e enorm. Eram mereu în datorii, împrumutam bani, îmi vindeam lucrurile și așa mai departe”, spunea Marius.
Ce trebuie să faci dacă ești într-o situație de criză
*Telverde Antisuicid: Pentru consiliere în situaţii de criză suicidară puteţi contacta Alianţa Română de Prevenţie a Suicidului între orele 19.00 și 7.00, la numărul de telefon 0800 801 200 (apelabil gratuit la nivel naţional din orice reţea) sau oricând prin e-mail la sos@antisuicid.ro.
*Helpline DepreHUB: Pentru sprijin și prim ajutor psihologic puteți contacta hubul antidepresie, primul de acest fel din România, la numărul de telefon 037 445 6420 (apelabil gratuit la nivel național din orice rețea). Linia este deschisă nonstop.
În cazul în care simțiți că sinuciderea este iminentă, apelați de urgență 112.