Sari direct la conținut

Ambasadoarea Olandei, catre romani: Poate fi pozitiv sau negativ sa fii in Schengen, din punctul de vedere al fluxurilor de migranti

HotNews.ro
Stella Ronner-Grubacic, Foto: Presidency.ro
Stella Ronner-Grubacic, Foto: Presidency.ro

​Faptul ca Romania nu a reusit inca sa adere la spatiul Schegen poate fi privit ca pozitiv sau negativ, din perspectiva fluxurilor de migranti din Orientul Mijlociu si din Nordul Africii, cu care s-au confruntat state care fac deja parte din zona europeana de libera circulatie, a declarat, intr-un scurt interviu acordat HotNews, ambasadorul Olandei in Romania, Stella Ronner-Grubacic.

Olanda, cunoscuta pentru opozitia sa fata de aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, a preluat Presedintia prin rotatie a Consiliului Uniunii Europene, in primele 6 luni ale anului 2016. Olanda capata astfel atributii principale in organizarea reuniunii care decide in privinta aderarii unei tari la spatiul Schengen, Consiliul Justitie si Afaceri Interne (JAI).

HotNews: Care este pozitia Olandei in privinta aderarii Romaniei la spatiul Schengen, au mai aparut anumite nuante intre timp, in ceea ce priveste opozitia fata de aderare?

Stella Ronner-Grubacic: Pozitia noastra este, intr-adevar bine cunoscuta. Suntem foarte concentrati pe vechii membri Schengen, care trebuie sa respecte acordurile la care am ajuns impreuna. Asta nu s-a schimbat. In acest sens, nu sunt noi evolutii.

Cred ca singura evolutie noua pe care o avem este ca, de fapt, Zona Schengen este sub o presiune uriasa si de aceea efortul nstru va fi sa mentinem zona Schengen. Trebuie sa vedem cum evolueaza discutia asta inainte sa discutam alte probleme.

HotNews: Asadar, avem o alta problema pe langa problemele vechi ale Romaniei in privinta aderarii la Schengen?

Stella Ronner-Grubacic: Trebuie sa vedem cum vor evolua discutiile. Discutiile vor fi concentrate pe modul in care vom pastra spatiul Schengen, asta este esenta a ceea ce avem acum.

HotNews: Pe de alta parte, am vazut cum state membre Schengen, ca Ungaria, Slovenia, Austria, au avut probleme mari in privinta securitatii frontierelor lor. Romania nu are astfel de probleme. Dar Romania nu este o tara Schengen, iar Ungaria, Slovenia, Austria sunt state Schengen. Cum explicam asta cetatenilor romani?

Stella Ronner-Grubacic: Domnul ministru de Externe al Romaniei, Lazar Comanescu, a explicat asta, spunand ca exista o serie de interpretari in privinta motivelor pentru care nu sunt fluxuri de migranti in Romania. Asa ca puteti privi in ambele directii: poate fi pozitiv sau negativ sa fii inauntru sau afara din Schengen, din punctul acesta de vedere.

HotNews: Pe de alta parte, Romania a avut evolutii foarte serioase in justitie si afaceri interne. Avem rapoarte MCV (Mecanismul de Cooperare si Verificare pe justitie) din ce in ce ai bune din partea Comisiei Europene.

Stella Ronner-Grubacic: Urmatorul raport MCV va iesi la finalul lunii ianuarie si trebuie sa vedem raportul pentru a sti ce se afla acolo. Intre timp, as vrea sa subliniez ca apreciem progresul realizat de Romania in zona aceasta si incurajam Romania sa continue. S-a facut deja foarte mult si, in mod cert, apreciem acest lucru.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro