Ambasadoarea SUA la Moscova s-a întâlnit cu viceministrul rus de Externe, în toiul discuțiilor despre războiul din Ucraina

Contactul diplomatic care a avut loc marți la Moscova, potrivit Reuters, este un nou semn al intensificării discuțiilor ruso-americane după instalarea administrației lui Donald Trump.
Lynne Tracy, ambasadoarea SUA la Moscova, s-a întâlnit marți cu viceministrul de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov, și a discutat despre operațiunile instituțiilor diplomatice ruse în străinătate, a informat agenția de presă de stat RIA.
RIA a citat-o pe Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, ca sursă a informațiilor.
Luni, Riabkov, omul de legătură al Rusiei pentru relațiile cu Statele Unite, a susținut o conferință de presă și, printre alte subiecte, a discutat despre potențiale negocieri de pace privind Ucraina între Moscova și Washington.
Anunțul oficial urmează unor informații neclare și neconfirmate privind sosirea la Moscova a emisarului american pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff.
Datele serviciului Flightradar, conform cărora o aeronavă Gulfstream G650ER „care are legătură cu Steve Witkoff” a zburat de la Washington la Moscova, au fost împărtășite pe platforma X și au generat semne de întrebare.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu are nicio informație cu privire la aceste date.
„Nu, nu există nicio informație și nu planificăm niciun contact”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului jurnaliștilor.
„Am spus că lucrăm prin anumite canale, prin diverse departamente, se fac contacte. Acestea s-au intensificat, așa cum am spus deja, pe măsură ce administrația își stabilește activitățile la Washington. În acest caz, nimic cu privire la reglementarea ucraineană”, a adăugat Peskov.
Rusia spune că nu a primit încă propuneri satisfăcătoare
Un înalt oficial rus a declarat luni că Moscova nu a primit încă o ofertă bună pentru a începe discuțiile privind Ucraina.
„Este important ca aceste cuvinte (ale lui Donald Trump) să fie susținute de măsuri practice care să ia în considerare interesele legitime ale Rusiei, demonstrând disponibilitatea de a eradica cauzele profunde ale crizei și de a recunoaște noile realități”, a declarat adjunctul ministrului de Externe Mihail Galuzin într-un interviu acordat agenției de presă de stat RIA Novosti.
„Propuneri concrete de această natură nu au fost încă primite”, a spus el.
În ultimele zile a existat o serie de mesaje contradictorii sau prudente din partea Washingtonului și a Moscovei cu privire la posibilele discuții dintre Donald Trump și președintele rus Vladimir Putin pentru a pune capăt războiului pe care Moscova l-a început în urmă cu aproape trei ani.
Trump a declarat în weekend că a vorbit cu Putin și că se așteaptă să aibă loc mai multe conversații.
„Cred că facem progrese”, a spus Trump. „Vrem să oprim războiul Ucraina-Rusia”.
Ce urmează
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat duminică agenției de știri de stat TASS că „apar multe comunicări diferite” privind discuțiile dintre Putin și Trump și că este posibil ca el să nu fie la curent cu totul.
„Prin urmare, în acest caz, nu pot nici să confirm, nici să infirm”, a spus Peskov când TASS i-a cerut să comenteze.
Trump a declarat în repetate rânduri că dorește să pună capăt războiului și că se va întâlni cu Putin pentru a discuta. Duminică, Trump a declarat reporterilor că se va întâlni cu Putin la momentul potrivit.
Vineri, Trump a declarat că probabil se va întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski în această săptămână pentru a discuta despre încheierea războiului.
Zelenski a declarat pentru Reuters că dorește ca Ucraina să furnizeze Statelor Unite minerale rare în schimbul susținerii financiare a efortului său de război. Președintele ucrainean a exclus în trecut cedarea oricărui teritoriu Rusiei și a insistat asupra priorității sale numărul unu, integrarea în NATO.
Galuzin a declarat pentru RIA Novosti că Moscova rămâne deschisă la un dialog pe tema Ucrainei, dar își va menține neschimbată cererea: fără o nouă extindere a NATO și protejarea drepturilor rușilor rezidenți în Ucraina.