Sari direct la conținut

Ambasadorul Taubman continua sa fie atacat

HotNews.ro

Criticile la adresa ambasadorului Nicholas Taubman au continuat si vineri. Ele au mers de la acuze de amestec in „treburile interne”, venite din partea premierului, a lui Adrian Nastase si Ion Iliescu, pina la cererea de expulzare, idee a senatorului PRM, Gheorghe Funar.

In afara de PD si PLD, doar Mircea Geoana a taxat iesirea lui Bogdan Olteanu drept „ o gafa diplomatica de proportii” si a spus ca acesta ar

trebui sa-si ceara scuze.

Premierul Calin Popescu Tariceanu, Ion Iliescu si Adrian Nastase s-au lansat miercuri in critici la adresa ambasadorului Nicholas Taubman, considerind la unison ca acesta si-a depasit competentele. „ Eu n-am pomenit intr-o alta tara europeana un ambasador al unei alte tari sa faca comentarii de acest gen”, a declarat premierul.

Ca si Adrian Nastase, care comenteaza evenimentul pe blog, primul ministru considera ca Taubman ar fi „trebuit sa mearga la Ministerul de Externe si sa-si prezinte acolo punctele de vedere in legatura cu modificarea Codului Penal”.

Lui Ion Iliescu declaratiile ambasadorului SUA i se par „ impardonabile” si considera ca acesta s-a „amestecat in problemele interne ale Romaniei”. Fostul sef al statului merge chiar mai departe, comparindu-l pe Taubman cu „ambasadorii sovietici”.

„Cred ca ambasadorii ar trebui sa stie sa-si pastreze statutul, sa nu se amestece, chiar daca au pareri. Ne-am aflat intr-o perioada de subordonare fata de Moscova si nu mi-amintesc ca un ambasador sovietic sa vina cu declaratii publice despre realitatile din tara”, a sustinut Iliescu.

Preluind ideea, senatorul PRM Gheorghe Funar, a cerut expulzarea lui Nicholas Taubman din acelasi motiv: amestecul in treburile interne.

„ Presedintele tarii, daca nu a facut-o domnul Tariceanu, trebuia sa ii solicite sa convoace Guvernul, sa mearga la sedinta de Guvern si sa decida expulzarea ambasadorului american in Romania, sa il declare persona non-grata”, a spus Funar.

Pe o cu totul alta pozitie s-au situat PD si PLD, care au cerut joi demisia lui Bogdan Olteanu pentru atacurile la adresa ambasadorului SUA.

In contradictie cu pozitia lui Iliescu si Nastase, seful PSD, Mircea Geoana, a sustinut vineri ca Bogdan Olteanu a facut o „ gafa diplomatica de proportii”, iar declaratiile reprezinta „ greseli de incepator in politica internationala”.

„Domnul Bogdan Olteanu, in acest moment, are obligatia de a cere scuze ambasadorului american, nu se face asa ceva. Una e sa raspunzi la o critica mai mult sau mai putin justificata si alta este un atac personal la adresa unui inalt reprezentant al unui stat aliat”, a spus Geoana.

Acuzele lui Taubman, minimalizate

In ce priveste fondul problemei, mai precis, acuzele aduse de Nicholas Taubman parlamentarilor care au modificat Codul Penal de asa maniera incit risca sa blochezele anchetele procurorilor in cazurile de coruptie, acestea au fost lasate in planul doi.

Premierul, ca si ceilalti critici, au recunoscut cu jumatate de voce ca

„ cele doua legi sint proaste”, dar nu au comentat avertismentele lansate de Taubman. Mai mult, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a afirmat ca „ acestea nu sint conforme cu realitatea”.

Precedente tensionate

Campion al relatiilor tensionate cu diversii ambasadori americani in Romania a fost Adrian Nastase, secondat de presedintele de la acea vreme, Ion Iliescu. Motivele au fost mereu legate de tema coruptiei. In 2003, Michael Guest atentiona guvernul asupra escaladarii coruptiei si a masurilor pe care ar trebui sa le ia.

„Daca e o problema, spuneti, mai baieti, cine e ala corupt pe care sa-l impuscam pe stadion. Ne tot plimbam cu coruptia in gura. (…) O scoatem afara din tara, o intoarcem, ne tot jucam cu povestile astea si nu are rost”, spunea in replica Adrian Nastase.

Nici guvernul actual nu s-a arat prea incintat de pozitia intransigenta a ambasadorului SUA fata de chestiunile luptei impotriva coruptiei. Nu de putine ori, Taubman a atentionat asupra „ coruptiei care dauneaza imaginii Romaniei” si a necesitatii continuarii reformelor, si tot de atitea ori autoritatile romane si-au aratat mai mult sau mai putin voalat nemultumirea.

In perioada refendumului pentru suspendarea presedintelui, Taubman a atras atentia asupra unui posibil derapaj, fiind pus la punct de premier.

Marea Britanie e si ea ingrijorata

Sapatamina trecuta, ambasadorul SUA a avut o intilnire cu procurorul general, Laura Codruta Kovesi, dupa care si-a exprimat ingrijorarea legata de modificarile Codului Penal, de limitarea atributiilor procurorilor si de avalansa de dosare reintoarse catre DNA. Joi insa, declaratiile lui Taubman au fost mult mai apasate si avertismentele mai clare.

In replica, liberalul Bogdan Olteanu, l-a acuzat pe ambasador ca ar fi obtinut postul prin coruptie.

Ambasada SUA a precizat mai tarziu intr-un comunicat de presa ca Nicholas Taubman a vorbit „in calitate de prieten al Romaniei” atunci cand si-a exprimat ingrijorarea fata de modificarile Codului Penal si ale Codului de Procedura Penala. In acelasi timp si ambasada Marii Britanii s-a raliat la randu-i criticilor lui Taubman.

Printr-un comunicat de presa transmis joi se precizeaza ca misiunea diplomatica britanica „impartaseste ingrijorarea” guvernului SUA ca amendamentele propuse la Codul Penal si cel de Procedura Penala ar putea diminua capacitatea autoritatilor romane de a investiga si condamna persoane suspectate de infractiuni grave.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro