Sari direct la conținut

Amnesty International i-a retras calificativul de „prizonier de conștiință” lui Alexei Navalnîi / Avalanșă de critici la adresa organizației neguvernamentale

HotNews.ro
Alexei Navalnii, Foto: Babushkinsky District Court / TASS / Profimedia Images
Alexei Navalnii, Foto: Babushkinsky District Court / TASS / Profimedia Images

Amnesty International a anunţat miercuri că îi retrage opozantului rus Alexei Navalnîi calificativul de „prizonier de conştiinţă” pe care i-l atribuise în luna ianuarie, din cauza unor afirmaţii din trecut în care instiga la ură, relatează AFP și Moscow Times, potrivit Agerpres.

„Amnesty International a luat decizia internă de a nu-l mai califica pe Alexei Navalnîi drept prizonier de conştiinţă din cauza comentariilor pe care le-a făcut în trecut”, a indicat organizaţia cu sediul la Londra, într-un email trimis France Presse, confirmând astfel informaţiile apărute anterior în mass-media rusă.

„Unele dintre aceste comentarii, pe care Navalnîi nu le-a denunţat în mod public, se încadrează în categoria de apeluri instigatoare la ură, ceea ce este în contradicţie cu definiţia Amnesty pentru prizonierul de conştiinţă”, a adăugat organizaţia, care asigură că „va continua să se lupte pentru eliberarea sa”.

Alexei Navalnîi (44 de ani) este încarcerat de la jumătatea lunii ianuarie, mai exact de la revenirea sa în Rusia din Germania, unde a primit îngrijiri după ce a fost otrăvit în luna august cu agent neurotoxic Noviciok de uz militar, otrăvire de care el acuză Kremlinul.

Ulterior, el a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare într-un caz de fraudă datând din 2014, pe care îl denunţă ca fiind orchestrat politic.

În anii 2000, Alexei Navalnîi a participat la numeroase manifestaţii ale Marşului rusesc, adunare anuală a micilor grupări de extremă dreaptă sau monarhiste, care folosesc cu regularitate un discurs naţionalist şi rasist pentru a critica, în special, migranţii din Asia Centrală sau din republicile musulmane din Caucazul rus.

Devenit principalul opozant al Kremlinului, el şi-a îmblânzit discursul, abandonând această retorică pe care a justificat-o prin dorinţa de a vorbi cu toate sferele opoziţiei faţă de Vladimir Putin.

Decizia Amnesty International a provocat o avalanşă de critici din partea aliaţilor lui Alexei Navalnîi, care au apreciat că organizaţia a cedat în faţa unei campanii organizate de defăimare a acestuia.

Aleksandr Artemiev, responsabilul AI pentru Europa de Est şi Asia Centrală, a declarat miercuri pentru portalul rusesc Meduza că Amnesty International a primit numeroase cereri de verificare a declaraţiilor lui Navalnîi, fără să excludă că aceste solicitări să fie „parte a unei campanii coordonate de discreditare” a opozantului în alte ţări.

O sursă din cadrul AI a declarat, sub rezerva anonimatului, pentru publicaţia independentă rusă Mediazona că „persoanele având legături cu RT (Russia Today) în diferite ţări” ar putea fi în spatele campaniei de discreditare a lui Navalnîi.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro