Sari direct la conținut

ANAF invită 800.000 de români să-și plătească datoriile și să beneficieze de amnistie / Poștașii se pregătesc să trimită scrisorile

HotNews.ro
ANAF invită 800.000 de români să-și plătească datoriile și să beneficieze de amnistie / Poștașii se pregătesc să trimită scrisorile
Poștaș. Foto: Sursă foto: Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

Peste 800.000 de români vor primi prin poștă o scrisoare de informare privind amnistia fiscală și cum pot beneficia de aceasta, informează ANAF.

Acea scrisoare include o notificare tiparită privind intenția de a beneficia de anularea obligațiilor bugetare, cererea de anulare, precum și un plic pretiparit pentru situatia în care contribuabilul dorește să transmită către organul fiscal notificarea.

“Prin scrisoarea de informare contribuabililor le este adus la cunostință cuantumul obligațiilor restante la 31 august 2024, existente în evidența fiscală, astfel încât să știe ce sume trebuie achitate și ce sume pot fi anulate”, informează ANAF.

Contribuabilii au posibilitatea efectuării de plăți fie în numerar, fie prin intermediul cardului bancar, caz în care le va fi înmânată chitanța cu dovada încasării.

Poșta Română va vira în contul deschis la Trezoreria Operativă Centrală, sumele încasate.

Românii, după trimiterea notificării, vor primi certificatul de atestare fiscală ce va cuprinde situația fiscală proprie defalcată pe obligații bugetare care trebuie achitate, pentru a beneficia de anularea accesoriilor și a procentului aferent obligației principale.

Termenul limită pentru depunerea cererii de anulare este 25 noiembrie 2024, inclusiv.

Românii pot beneficia de amnistia fiscală a Guvernului Ciolacu, Ordinul (5521/2024) privind procedura de aplicare fiind publicat în Monitorul Oficial. Dacă în cazul firmelor se șterg doar dobânzile și penalitățile, în ceea ce privește persoanele fizice dispare o parte din datorie (adică din impozit și contribuții datorate).

Astfel, românii care au datorii la stat la data de 31 august 2024 vor putea să reducă valoarea acestora cu 25% sau 50%, după caz, și să scape de dobânzi și penalități de întârziere.

Pentru mai multe detalii vezi: Românii pot aplica pentru ștergerea dobânzilor, penalităților și a unei părți din datorie / Procedura amnistiei, în Monitorul oficial

INTERVIURILE HotNews.ro