Analisti economici: O renegociere a acordului Greciei cu FMI si CE, inevitabila dupa alegerile de duminica
O renegociere a programului de ajutor financiar international in valoare de 130 de miliarde de euro acordat Greciei de catre FMI si Uniunea Europeana este aproape inevitabila, indiferent de rezultatul alegerilor legislative de duminica, de la Atena, insa ambele tabere vor trebui sa fie pregatite pentru concesii, considera analisti economici citati de agentia AFP. Pana acum, reprezentantii Fondului Monetar si ai Germaniei – tara foarte influenta in politica europeana privind Grecia, au insistat asupra faptului ca Guvernul de la Atena trebuie sa isi respecte angajamentele. Specialistii in domeniu considera insa ca FMI si Europa vor trebui sa poarte noi discutii cu Atena, aflata deja in intarziere in ceea ce priveste unele angajamente, dupa scrutinul de duminica.
Analistii mai spun ca o ajustare a programului de asistenta va fi mai usoara daca Partidul Noua Democratie (conservator) va fi invingator in alegeri: Antonis Samaras, liderul formatiunii, a vorbit deja despre posibilitatea renegocierii planului de austeritate, in contextul unei „Europe in schimbare”.
Noua Democratie este cotata insa in sondaje cu aceleasi sanse ca si Syriza – extrema stanga, care sustine abandonarea acordului international, si nu o renegociere a acestuia.
„Intrebarea care se pune este daca noul Guvern de la Atena va dori sa negocieze de buna voie si daca Uniunea Europeana va fi dispusa in continuare sa ajuta. FMI va face ce va putea, insa incep sa ramana putine optiuni”, este de parere Simon Johnson, fost economist FMI, in prezent profesor la Universitatea MIT.
In schimb, Jacob Kirkegaard, economist la Institutul pentru economie internationala Peterson din Washington, spune ca un acord este probabil, indiferent de rezultatul alegerilor: „Dupa parerea mea, chiar in cazul unei victorii a Syriza, Grecia nu va parasi zona euro, in opinia mea aceasta posibilitate ramane foarte scazuta.”
„Un compromis va fi cand vom vedea un nou Guvern la Atena care va merge in fata Comisiei Europene si va spune „, considera Adam Lerrick, de la American Enterprise Institute, un institut de cercetare liberal de la Washington.
- Ce promit candidatii greci inaintea alegerilor si care sunt avertismentele liderilor europeni
Liderul Syriza (extrema stanga), Alexis Tsipras, a promis, intr-un miting electoral care a avut loc joi, ca „Memorandumul falimentului nostru va deveni istorie de luni” (acordul cu institutiile internationale – n.red.), respingand insa posibilitatea ca renuntarea la acordul cu Comisia Europeana si FMI va insemna si renuntarea la moneda euro.
Presedintele francez Francois Hollande i-a avertizat insa pe greci asupra promisiunilor electorale ale lui Tsipras: de a ramane in zona euro, fara insa a respecta planul de austeritate adoptat la inceputul acestui an. Intr-o interventie la televiziunea greaca, Hollande a spus ca vrea mai degraba ca Grecia sa ramana in zona euro, decat sa se intoarca la drahma. „Dar trebuie sa ii avertizez, tocmai pentru ca sunt prieten al Greciei, ca- daca este data impresia ca vrea sa se distanteze de angajamentele luate si sa abandoneze toate perspectivele redresarii economice – atunci vor exista state in zona euro care vor prefera ca Grecia sa nu mai apartina acesteia”, a spus liderul de la Elysee.
La randul sau, presedintele Bundesbank (banca centrala a Germaniei) a avertizat ca nu se pune problema relaxarii conditiilor de ajutorare a Greciei, pentru ca aceasta ar fi o strategie periculoasa.