Sari direct la conținut

Analize cu raze X asupra unui tablou dezvăluie un geniu de culoare ignorat

HotNews.ro
Analize cu raze X asupra unui tablou dezvăluie un geniu de culoare ignorat
Victoria Albert Museum din Londra. FOTO: Alexandre Fagundes De Fagundes | Dreamstime.com

Analize cu raze X asupra unui tablou de secol XVIII dezvăluie un geniu de culoare ignorat, un cercetător matematician născut în sclavie. De mai bine de 260 de ani, reușitele științifice ale lui Francis Williams au trecut neobservate.

Acum, indiciile expuse de o radiografie și de scanările de înaltă rezoluție ale picturii au dezvăluit secretul pe care susținătorii sclaviei din secolul al XVIII-lea l-au ținut ascuns o bună perioadă.

Noile date la care a ajuns un istoric de la Princeton, prof. Fara Dabhoiwala, indică faptul că pictura este cel mai timpuriu exemplu din arta occidentală al unei persoane de culoare care își celebrează statutul de intelectual.

Portretul lui Williams, un polimat jamaican bogat care a fost eliberat din sclavie în copilărie, a fost cumpărat de curatorul departamentului Mobilier al Victoria & Albert Museum în 1928, în primul rând pentru că reda mobilier fin din mahon.

Pictura a fost vândută către V&A de descendenții lui Edward Long, un istoric și proprietar alb de plantații care, împreună cu filosoful iluminist scoțian David Hume, a ironizat inteligența lui Williams în presa scrisă, acreditând ideea că portretul trebuie să fi fost satiric.

Citește mai mult pe Curatorial.ro

foto: © Alexandre Fagundes De Fagundes | Dreamstime.com

INTERVIURILE HotNews.ro