Anamaria Gavrilă: „Sistemul încearcă să scape de mine și de POT. Propun alegeri anticipate”

Deputata Anamaria Gavrilă, președinta POT, a propus organizarea de alegeri anticipate „în contextul presiunilor publice lansate de unele inițiative așa zis civice”, se arată într-un comunicat transmis vineri de partidul condus de parlamentară.
Anunțul vine în contextul în care pe platforma Declic a apărut o petiție prin care se solicită „demisia Anamariei Gavrilă din toate funcțiile publice”. La ora de redactare a știrii, inițiativa are peste 38.000 de semnături. Totodată, POT se confruntă cu un val de plecări, iar grupul său de la Senat va fi dizolvat.
„Sistemul încearcă să scape de mine și de POT din Parlament pentru că reprezentăm o opoziție reală, curajoasă, care nu tace când alții preferă să se supună pentru interese personale. Votul românilor a demonstrat că sistemul e din ce în ce mai slab. Ei nu sunt capabili să discute cu un lider. Preferă să cumpere parlamentari la bucată. Faptul că se încearcă înlăturarea mea demonstrează că sunt incomodă sistemului. Atât eu, cât și Partidul Oamenilor Tineri am fost votați de români, iar votul acela ne oferă legitimitatea democratică a funcțiilor pe care le ocupăm”, a declarat Anamaria Gavrilă.
Ea susține că „sistemului nu-i place opoziția”.
„Încearcă să scape de POT și de Anamaria Gavrilă. Eu propun alegeri anticipate. Aveți curaj sau vă sperie democrația? POT reprezintă glasul românilor care ne-au trimis în Parlament.” În ciuda atacurilor, Anamaria Gavrilă subliniază că rămâne deschisă colaborării în interesul românilor: “Partidul Oamenilor Tineri a demonstrat că știe să construiască. Rămânem deschiși la dialog în privința proiectelor concrete destinate românilor”, a continuat Anamaria Gavrilă.
Declanșarea alegerilor anticipate este reglementată de Articolul 89 din Constituție, care stabilește că, după consultări cu președinții celor două Camere și cu liderii grupurilor parlamentare, Președintele României poate dizolva Parlamentul „dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură”.
Totuși, Nicușor Dan a afirmat încă din campania electorală că nu își dorește alegeri anticipate și că are de gând să lucreze cu actualul parlament până la alegerile generale din 2028.
POT rămâne fără grup la Senat din cauza valului de plecări
POT, sau Partidul Oamenilor Tineri, a intrat în premieră în Parlamentul României la alegerile din 1 decembrie 2024. Formațiunea a obținut 24 de mandate de deputat și șapte de senator la scrutinul de anul trecut, dar în această săptămână a rămas cu doar 14 deputați. Astfel, grupul de la Senat va fi dizolvat.
„Ne-am depus (…) demisiile din Partidul Oamenilor Tineri şi implicit din grupul parlamentar POT (…). Sfada, isteria, pozițiile și declarațiile extremiste sunt exact ceea ce dezgustă și dezamăgește electoratul de dreapta conservator, suveranist – un electorat format, în principal, din oameni decenți, credincioși și muncitori, care nu-și mai doresc ca țara să fie secătuită de un stat supradimensionat și corupt”, se arată într-o scrisoare semnată de șase dintre deputații care au părăsit formațiunea, scrisoare obținută de HotNews. Este vorba despre Dumitrița Albu, Lucian Andruşcă, Andrei Csillag, Călin Groza, Gheorghe Pîclişan şi Aurora Simu.
Comentând miercuri seria de plecări din partid, Anamaria Gavrilă a spus despre parlamentarii care au părăsit POT că vor fi priviți ca „fiii risipitori”.
„Este și natura umană dacă ai intrat în Parlament să ai impresia că este șansa ta și să o maximizezi. Eu când am intrat în Parlament am văzut-o ca pe o misiune pe termen lung”, a declarat președinta POT.