Sari direct la conținut

Anchetă la fabrica de vaccinuri a AstraZeneca din Belgia / Comisia Europeană vrea să afle dacă problema de producție semnalată de companie este reală

HotNews.ro
Fabrica din Seneffe, Foto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images
Fabrica din Seneffe, Foto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Autoritățile de reglementare din Belgia au demarat o investigație la fabrica de vaccinuri a AstraZeneca din apropierea Bruxelles-ului la cererea Comisiei Europene pe fondul disputei dintre companie și UE privind livrarea vaccinurilor anti-COVID-19, anunță The Guardian.

O primă inspecție a agenției federale a medicamentelor din Belgia a avut loc miercuri la fabrica din Seneffe, Hainaut, a anunțat ministrul belgian al sănătății.

Mostre și documente au fost ridicate din fabrică și o nouă inspecție va avea loc în următoarele zile.

Investigația a fost cerută de Comisia Europeană pe fondul dubiilor legate de explicația AstraZeneca privind reducerea livrărilor în UE.

Compania farmaceutică anglo-suedeză a anunțat că va putea să livreze statelor membre ale blocului comunitar doar în jur de 40% din cele 100 de milioane de doze așteptate până la sfârșitul lunii martie datorită unei probleme la fabrica din Belgia deținută de compania franceză Novasep.

Este așteptat ca vaccinul anti-Covid al AstraZeneca să fie autorizat de Agenția Europeană pentru medicamente vineri.

În același timp AstraZeneca a dat asigurări guvernului britanic că va putea produce două milioane de doze săptămânal pentru a onora comanda acestuia de 100 de milioane de doze. Marea Britanie a autorizat vaccinul AstraZeneca în luna decembrie.

Comisia Europeană a pus sub semnul întrebării explicațiile AstraZeneca legate de întârzierea livrărilor și vrea să știe dacă dozele produse pe teritoriul UE au fost redirecționate către Marea Britanie în ultimele săptămâni.

Compania farmaceutică insistă că nu va putea compensa livrările în UE prin redirecționarea unor doze produse în Marea Britanie deoarece este obligată contractual să onoreze cu prioritate comanda Londrei în cazul vaccinurilor produse pe teritoriul britanic.

„Acordul cu Marea Britanie a fost încheiat în luna iunie, cu trei luni înaintea celui cu Uniunea Europeană”, a declarat luni directorul executiv al AstraZeneca, Pascal Soriot.

„După cum vă puteți imagina, guvernul britanic a spus că stocurile care ies din lanțul de aprovizionare al Marii Britanii să ajungă prima dată în Marea Britanie. Practic așa stau lucrurile”, a adăugat acesta.

Însă comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, a respins miercuri argumentele companiei, insistând ca milioane de doze fabricate în Marea Britanie să fie transportate în Uniunea Europeană.

„Respingem logica primul venit, primul servit”, a declarat comisarul, precizând că „acesta ar putea funcționa într-o băcănie dar nu în contracte și nu în acordurile noastre de achiziție în avans”.

AstraZeneca a răspuns insistând că nu a garantat că va putea livra 100 de milioane de doze în primul trimestru al acestui an, ci că a convenit doar să depună „cele mai bune” eforturi în acest sens.

Un purtător de cuvânt al ministerului belgian al sănătății a declarat că inspecția de miercuri la fabrica AstraZeneca din Seneffe, aflată la 25 de kilometri în sudul Bruxelles-ului, a fost efectuată „pentru a ne asigura că întârzierea în livrări se datorează într-adevăr unei probleme de producție la locația din Belgia”.

Inspecția a fost „efectuată cu transparență și obiectivitate deplină”, a mai precizat acesta, adăugând că „experții belgieni examinează acum elementele colectate alături de experți din Olanda, Italia și Spania”.

Un raport al descoperirilor urmează să fie prezentat „în câteva zile” și o a doua inspecție a fost deja anunțată.

UE investește 336 de milioane de euro în schimbul a 400 de milioane de doze ale vaccinului AstraZeneca însă nu toți banii au fost plătiți companiei farmaceutice și avocații UE analizează dacă a existat o încălcare de contract.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro