Sari direct la conținut

Anchete Online: Gabriel Laurentiu Friptu, directorul din Ministerul Dezvoltarii Regionale care gestioneaza fonduri europene de 4,4 miliarde euro, a fost ofiter de Securitate – decizie CNSAS

HotNews.ro

Gabriel Laurentiu Friptu, directorul Autoritatii de Management a Programului Operational Regional (POR) din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si a Turismului (MDRT), a fost ofiter de Securitate. Cel care gestioneaza acum fonduri europene de 4,4 miliarde de euro ar fi adus – potrivit CNSAS – grave prejudicii libertatilor fundamentale ale omului, scrie Anchete Online.

Gabriel Friptu este unul din cei mai vechi functionari care se ocupa de domeniul fondurilor europene, cu peste zece ani de experienta in acest sistem, lucrand pe rand la Ministerul Dezvoltarii si Prognozei, Ministerul Integrarii Europene, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintelor, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

CNSAS a introdus pe rolul Curtii de Apel Bucuresti o actiune in constatare (Dosarul de judecata cu numarul 1159/2/2010) constatarea „existenta calitatii de lucrator al Securitatii in ceea ce il priveste pe domnul Friptu Gabriel Laurentiu”. Cerea a fost inregistrata la data de 8 februarie 2010 si are stabilit primul termen pe 23 iunie.

Pana la ora publicarii acestei stiri, Gabriel Friptu nu a putut fi contactat de reporterii HotNews.

Gabriel Friptu a fost verificat din oficiu de Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) avand in vedere functia de director pe care o detine in cadrul MDRT. Functionarii CNSAS au descoperit ca seful fondurilor UE pentru dezvoltare regionala era inainte de 1989 locotenent major in cadrul Securitatii Municipiului Bucuresti, Serviciul 130. Din aceasta pozitie, directorul de astazi „a dispus urmarirea unor persoane cu o atitudine politica necorespunzatoare”, dupa cum se arata in cererea de chemare in judecata inregistrata la Curtea de Apel Bucuresti.

Ce masuri a dispus Friptu, in calitate de ofiter de securitate, in urmarirea unei persoane semnalate ca avnd „o atitudine politica necorespunzatoare”:

  • dirijarea retelei informative „pentru cunoasterea preocuparilor prezente ale ‘Secuiului’, a atitudinii sale politice si a naturii relatiilor pe care le intretine cu legaturile sale”
  • pentru cunoasterea legaturilor obiectivului in tara si in exterior, precum si pentru prevenirea trimiterii de materiale si scrisori cu continut necorespunzator in strainatate, se vor intreprinde masuri ” (interceptarea corespondentei n.n.).
  • Avandu-se in vedere ca obiectivul s-a mutat intr-o noua locuinta, pentru cunoasterea cercului actual de relatii, a preocuparilor si a intentiilor de viitor, se vor folosi mijloace T.O. (tehnica operativa) de tip I.C.T. (interceptarea convorbirilor telefonice) si in functie de rezultatul masurilor intreprinse se va studia posibilitatea introducerii de mijloace T.O. complexe la domiciliul lui Secuiul”, se mai arata in documentele de la dosar.

Potrivit articolului 5 alineatul 1 din OUG nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii, „persoanele care candideaza, au fost alese in una dintre demnitatile ori functiile prevazute la art.3 literele b) – h) (…) vor face o declaratie publica pe propria raspundere (…) in sensul ca au avut sau nu calitatea de lucrator al Securitatii sau colaborator al acesteia”.

Gabriel Friptu intra in categoria celor care sunt obligati sa depuna o declaratie pe propria raspundere privind relatia cu fosta Securitate si citam din art 3 litera c) din aceeasi ordonanta: „Membru al Guvernului, secretar de stat, subsecretar de stat, secretar general, secretar general adjunct din Guvern si din ministere, director in minister si asimilati ai acestor functii, Comisar European”. Conform legii, aceste inscrisuri se depun la Secretariatul General al Guvernului.

MDRT: „Si-a indeplinit ireprosabil sarcinile de serviciu”…

Potrivit declaratiei de avere, directorul Gabriel Friptu detine trei terenuri in Bucuresti si Ilfov, are o casa de locuit in constructie si un apartament, doua masini si a avut venituri de 166.000 lei in anul 2008.

In lipsa unui CV public, AncheteOnline a solicitat Ministerului Turismului sa comunice ultimele locuri de munca ale fostului securist si un punct de vedere fata de viitorul profesional al directorului Friptu in minister.

Iata raspunsul Ministerului: „Va informam ca intre MDRT si alte institutii nu exista nicio corespondenta cu privire la problematica la care faceti referire. In acest context, evaluarea activitatii domnului Gabriel Friptu in cadrul ministerului se face pe baza performantelor profesionale si a modului de indeplinire a atributiilor aferente postului. Din acest punct de vedere, va informam ca domnul Gabriel Friptu si-a indeplinit ireprosabil sarcinile de serviciu, Programul Operational Regional pe care il gestioneaza in calitate de director general al Autoritatii de Management fiind programul cu cea mai mare rata de contractare si absorbtie a fondurilor europene dintre programele operationale derulate in Romania. In legatura cu CV-ul pe care il solicitati, va rugam sa va adresati personal domnului director general Gabriel Friptu”.

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro