Sari direct la conținut

Angajații nu își mai doresc doar măriri de salariu. Ce contează mai mult decât banii

HotNews.ro
Stresul de la job nu mai merită efortul. FOTO: Shutterstock
Stresul de la job nu mai merită efortul. FOTO: Shutterstock

Angajații prioritizează echilibrul dintre viața personală și profesională în defavoarea salariului, iar formarea în domenii precum tehnologia și inteligența artificială devine tot mai importantă, arată un studiu.

Oamenii sunt dispuși să refuze o slujbă bine plătită dacă aceasta le afectează echilibrul dintre viața personală și cea profesională, iar formarea în domenii precum tehnologia și inteligența artificială (AI) devine un factor tot mai important în alegerea unui nou loc de muncă, conform unui studiu realizat de Randstad (RAND.AS), cea mai mare agenție de recrutare din lume.

Dacă și tu cauți soluții eficiente pentru a găsi echilibrul între viața profesională și cea personală, vino sâmbătă 12 aprilie 2025, începând cu ora 10.30, la ARCUB București, la Conferința Refericirea, ediția a 3-a. O vei putea asculta live pe Andra Pintican, expert HR, cu experință în consilierea profesională a peste 10.000 de oameni. Te va ajuta să conștientizezi care este rostul tău și cum poți evolua.  Mai multe detalii și bilete AICI – https://shorturl.at/iA0qy

Cercetarea menționată mai sus arată că 57% dintre angajați nu ar accepta un post care le-ar perturba echilibrul dintre muncă și viața personală, inclusiv prin reducerea flexibilității, cum ar fi lucrul de acasă. În același timp, 55% dintre respondenți ar refuza o ofertă dacă aceasta nu vine cu un salariu semnificativ mai mare. Atât salariul, cât și echilibrul profesional-personal sunt priorități esențiale pentru 93% dintre angajați.

Conform ediției 2024 a studiului Workmonitor România, realizat de Randstad România, 96% dintre angajați consideră echilibrul dintre viața profesională și cea personală la fel de important ca salariul. Această prioritizare subliniază o schimbare în mentalitatea angajaților, care pun accent pe flexibilitate și bunăstare emoțională, uneori chiar în detrimentul evoluției în carieră. ​

Românii pun viața personală pe primul loc

De asemenea, raportul anual de cercetare realizat de CIPRA în mai 2024, în colaborare cu Reveal Marketing Research, arată că echilibrul dintre viața personală și cea profesională a urcat pe locul doi în ierarhia aspectelor primordiale pentru calitatea vieții românilor, cu 52% dintre respondenți acordându-i o importanță majoră. Această creștere evidențiază o conștientizare sporită a necesității de a aloca timp atât pentru obligațiile profesionale, cât și pentru cele personale. ​

În ciuda acestei conștientizări, doar 50% dintre români se declară mulțumiți de echilibrul actual dintre viața lor personală și cea profesională, conform aceluiași studiu CIPRA. Această discrepanță sugerează existența unor provocări în implementarea unui echilibru satisfăcător, influențate de factori precum creșterea prețurilor, contextul economic și responsabilitățile familiale. ​

Pentru a îmbunătăți acest echilibru, specialiștii recomandă adoptarea unor strategii precum:​

  • Stabilirea unor limite clare între timpul de lucru și cel personal, evitând suprapunerea acestora.​
  • Prioritizarea sarcinilor și delegarea responsabilităților acolo unde este posibil.​
  • Alocarea de timp pentru activități recreative și odihnă, pentru a reduce stresul și a îmbunătăți sănătatea mentală.​
  • Comunicarea deschisă cu angajatorii despre nevoile și așteptările legate de flexibilitatea programului de lucru.​

Inteligența artificială și necesitatea recalificării

Răspândirea AI, care a înlocuit deja unele joburi și a pus altele în pericol, îi determină pe angajați să își îmbunătățească competențele. Aproape trei sferturi dintre respondenți au declarat că apreciază oportunitățile de formare profesională, inclusiv în cadrul unor potențiale roluri noi. Angajații din sectoarele industriale, afectate mai puternic de automatizare, acordă o importanță și mai mare acestui aspect.

„Dacă postul tău ar dispărea în mare parte, pentru că AI preia 80% din el, atât angajatul, cât și angajatorul trebuie să identifice unde mai există cerere pentru anumite abilități”, a declarat Sander van’t Noordende, CEO al Randstad, într-un interviu. El a prevăzut că vor rămâne solicitate joburile care implică interacțiune umană, precum cele din sănătate, ospitalitate sau transport public. În plus, îmbătrânirea populației în unele țări va menține cererea de personal medical, cum ar fi infirmierele.

Și pentru angajații români cursurile de formare sunt la fel de importante. Potrivit HR Trends 2025 pentru România, își doresc să învețe data protection și cybersecurity (59%), abilități de comunicare (56%), noțiuni de incluziune socială (52%), gândire critică (44%), sustenabilitate (42%), mindfulness (37%).

Tinerii nu mai doresc promovarea la orice preț

Studiul, care a cuprins 27.000 de angajați din Europa, Asia-Pacific și Americi, a relevat că 39% dintre respondenți nu doresc să avanseze în carieră, deoarece se simt mulțumiți în rolurile actuale.

„Talentele redefinesc ambiția, punând echilibrul dintre muncă și viața personală, flexibilitatea, echitatea și dezvoltarea profesională în centrul deciziilor de carieră”, a subliniat Sander van’t Noordende în raport.

Deși 37% dintre angajați ar lua în calcul demisia dacă li s-ar cere să lucreze mai mult de la birou, contextul economic actual îi face pe mulți să fie precauți în privința schimbării joburilor. „Companiile trebuie să asculte și să găsească soluții, deoarece nu își pot permite să piardă o treime din personal”, a avertizat van’t Noordende.

Gen Z se simte neînțeleasă de angajatori

Cercetarea a evidențiat, de asemenea, că 54% dintre angajați consideră importantă poziția companiei lor în privința problemelor sociale și politice. În plus, 40% dintre tinerii din Generația Z (vârsta 18-26 ani) cred că angajatorii nu îi înțeleg pe reprezentanții acestei generații.

Randstad subliniază că, în contextul schimbărilor accelerate din lumea muncii, companiile trebuie să fie mai atente la nevoile angajaților, oferind flexibilitate, oportunități de dezvoltare și un mediu de lucru incluziv.

Conferința Refericirea, ediția a 3-a

📅 La Refericirea 2025, te invităm să iei o pauză. O pauză care nu înseamnă „stop”, ci „restart”. Nu e un moft, ci o necesitate. O zi în care îți oferim perspective noi, soluții concrete și inspirație pentru a trăi mai conștient, mai echilibrat și mai aproape de tine.

Este despre a-ți face ție loc în propria viață, despre a învăța să ai grijă de tine fără vinovăție, despre a construi relații mai sănătoase, a înțelege mai bine ce îți face bine și ce îți consumă inutil energia.

Nu e despre perfecțiune, ci despre a trăi mai autentic, mai prezent și mai împăcat cu tine însăți. Mai multe detalii și bilete AICI – https://shorturl.at/iA0qy

Speakeri inspiraționali:

Iulia Barca – Psihoterapeut CBT, Compassionate Inquiry

Dr. Maria Dede – medic pneumolog cu specializare în somnologie

Dr. Florin Ioan Bălănică – Specialist în psihonutriție

Andra Pintican – Expert HR

… și alți invitați surpriză!

💫 Ce te așteaptă la Refericirea 2025?

✔️ Paneluri interactive și sfaturi practice

✔️ Momente de inspirație și introspecție

✔️ Activări surpriză de la sponsori

✔️ O atmosferă caldă, relaxată, unde poți fi tu

📍 Locurile sunt limitate! Rezervă-ți acum biletul și oferă-ți o zi doar pentru tine. 🎟️

INTERVIURILE HotNews.ro