Sari direct la conținut

Antonio Guterres a condamnat atacul Iranului asupra Israelului, după ce a fost declarat „persona non grata” de aceasta din urmă

HotNews.ro
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, Foto: Enrique Shore / Alamy / Alamy / Profimedia
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, Foto: Enrique Shore / Alamy / Alamy / Profimedia

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a condamnat miercuri atacul cu rachete al Iranului asupra Israelului, spunând la Consiliul de Securitate al ONU că „ciclul mortal al violenței de tip dinte pentru dinte trebuie să înceteze”. Portughezul nu a comentat până acum faptul că Israelul l-a declarat „persona non grata”, fiind acuzat că „nu a denunțat” „atacul mârșav” al Iranului și „masacrul și atrocitățile sexuale comise de criminalii Hamas pe 7 octombrie”.

„Timpul se scurge”, a spus el consiliului.

Consiliul format din 15 membri s-a reunit după ce Israelul l-a ucis pe liderul Hezbollah și a început un atac la sol împotriva grupării militante susținute de Iran, iar Iranul a atacat Israelul într-un atac care a stârnit temeri cu privire la un război mai amplu în Orientul Mijlociu.

„Condamn din nou ferm atacul masiv cu rachete de ieri al Iranului asupra Israelului”, a spus Guterres consiliului, potrivit The Guardian.

Reacția lui Guterres vine după ce ministrul de externe al Israelului l-a declarat „persona non grata”, interzicându-i acestuia să intre în țară pentru că nu a condamnat „în mod „neechivoc” atacul cu rachete al Iranului asupra Israelului.

Într-o scrisoare adresată consiliului de securitate marți, Iranul și-a justificat atacul asupra Israelului ca fiind de autoapărare în conformitate cu articolul 51 din Carta fondatoare a ONU, invocând „acțiuni agresive” ale Israelului, inclusiv încălcări ale suveranității Iranului.

INTERVIURILE HotNews.ro