Sari direct la conținut

Anunț de ultimă oră despre alegerile prezidențiale din Ucraina. Când vor avea loc, potrivit șefului de cabinet al lui Zelenski

HotNews.ro
Anunț de ultimă oră despre alegerile prezidențiale din Ucraina. Când vor avea loc, potrivit șefului de cabinet al lui Zelenski
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski gesticulează în timp ce se adresează presei alături de prim-ministrul italian Giorgia Meloni, după întâlnirea lor de la Villa Doria Pamphili din Roma, pe 10 octombrie 2024. Sursa foto: Andreas SOLARO / AFP / Profimedia

Ucraina va organiza alegeri prezidențiale „imediat” după încheierea războiului, pentru a permite tuturor soldaților și cetățenilor ucraineni refugiați în alte țări să voteze, a afirmat șeful Biroului prezidențial, Andrii Yermak, într-un interviu acordat publicației italiene Corriere della Sera și publicat duminică.

Președintele „(Volodimir) Zelenski este foarte clar; el dorește ca toți soldații și refugiații din străinătate să poată vota”, a declarat Yermak, pentru ziarul italian, potrivit The Kyiv Independent.

„Dar, pentru moment, resursele trebuie să se îndrepte spre (efortul de) război”, a precizat șeful de cabinet al lui Volodimir Zelenski.

Ucraina trebuia să organizeze alegeri prezidențiale în luna martie sau aprilie 2024, la încheierea mandatului de cinci ani al președintelui Zelenski.

Scrutinul a fost amânat deoarece constituția țării nu permite organizarea de alegeri pe perioada în care este în vigoare legea marțială, care a fost impusă pe 24 februarie 2022, când a început invazia rusă.

Zelenski, care deține funcția de președinte începând din mai 2019, a declarat în decembrie anul trecut că este pregătit să organizeze alegeri prezidențiale, dar a susținut că majoritatea ucrainenilor consideră că un astfel de vot ar fi „periculos și lipsit de sens” pe timp de război.

Declarația liderului de la Kiev părea să fie susținută de mai multe sondaje la nivel național, 70% dintre ucraineni afirmând că Zelenski ar trebui să rămână în funcție până la sfârșitul legii marțiale.

Rusia și diverse voci antiucrainene au încercat să folosească amânarea alegerilor pentru a pune la îndoială angajamentul țării față de democrație și pentru a submina legitimitatea președintelui Zelenski, notează The Kyiv Independent.

De asemenea, se așteaptă ca Ucraina să organizeze următoarele alegeri parlamentare tot după încheierea războiului. Ultimul scrutin pentru legislativul de la Kiev s-a desfășurat în iulie 2019.

Partidul „Servitorul Poporului”, al președintelui Zelenski, deține majoritatea în parlament, dar există un număr tot mai mare de locuri vacante, deoarece mai mulți deputați au demisionat, iar aceștia nu pot fi înlocuiți fără a se organiza alegeri.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro